Hukukta Taraf Ne Demektir? Mahkemede Taraf Olmak Ne Demektir?

Herhangi bir şekilde mahkemeye işi düşen bir insanın en sık duyduğu kavramlardan birisi “taraf olmak” ne anlama gelir? Davanın tarafı, mahkemede tarafların dinlenmesi gibi sözcük öbekleriyle yer alan taraf esas olarak ne anlam taşımaktadır?


HUKUKTA TARAF KAVRAMI

Yargıda “Taraf” kavramı çokça kullanılır. Çünkü her dava “Taraf” sistemi üzerine kurulmuştur.

Her davada iki taraf vardır: Davacı Taraf, Davalı Taraf.

Ancak taraflarda kişi sayısı birden fazla olabilir. Söz gelimi, aynı trafik kazasında yaralanan üç kişi, birlikte davacılar sıfatıyla kazaya karışan aracın sürücüsü, sahibi ve işleticisi konumundaki üç kişiye husumet yönelterek yani, üçünü de davalı göstererek dava açabilirler. Böyle bir durumda davacı tarafta da üç kişi, davalı tarafta da üç kişi yer almış olur.

Çekişmenin tarafları (yani davacı taraf ile davalı taraf), davada eşit olarak hak ve yetkilere sahiptirler. Bu eşit konumda bulunma statüsüne “silâhların eşitliği” ya da “mahkeme önünde eşitlik” denir.

Davada tarafların kimlik bilgilerinin ve adreslerinin açık ve doğru olması gerekir.

Taraflar “davacı” ve “davalı” sıfatını konumları itibariyle almış bulunurlar.

“Davacı”, davayı açan; “Davalı” ise kendisine dava açılandır. Davacının açtığı davaya karşı davalı da “mukabil dava” açmış bulunursa, iki taraf da “Davacı/karşı davalı”Davalı/karşı davacı” olarak anılırlar.

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin