Dava Takip Yetkisi Ne Anlama Gelir?

Mahkemelerde bir davayı takip etmek ancak belirli kişilere tanınmış bir opsiyondur. Davayı takip etmek ne anlama gelir? Davayı takip etme yetkisi ne demektir? Yazımızda bunları ele aldık.


DAVA TAKİP YETKİSİ

Dava Takip Yetkisi, bir davadaki talep sonucu hakkında “alabilme” yetkisidir.

Dava Takip Yetkisi” -kanunda belirtilen istisnai hükümler maddi hukuktaki tasarruf yetkisine göre belirlenir.

Bir kişi, kendi adına bir dava açtığında her zaman dava takip yetkisine sahiptir. Ama yetkisi olmadığı halde bir başkası adına, bir başkası için bu yetkiyi kullanamaz.

Ancak, Yasa Koyucu, istisnai olarak bazı hallerde dava takip yetkisinin başkası adına kullanılmasına cevaz vermiştir.

Örneğin, alacaklı, borçlunun henüz tapuya tescil ettirmediği bir taşınmazını borçlu adına tescil ettirmek için İcra Dairesi’nden, kendisine, Dava Açma Yetkisi verilmesini isteyebilir. ( Md. 94/11; 120)

Kezâ, iflâsın açılması ile birlikte, müflisin davayı takip yetkisi sona erer. 

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir