Dava açıldıktan sonra sınırlayıcı bir neden bulunmadığı takdirde dava konusu malın veya hakkın üçüncü kişilere devredilebilmesi tasarruf serbestisi kuralının bir gereği, hak sahibi veya malik olmanın da doğal bir sonucudur. Usul hukukumuzda da ayrık durumlar dışında dava konusu mal veya hakkın davanın devamı sırasında devredilebileceği kabul edilmiş HUMK 186. maddesinde dava konusunun taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki halinde yapılacak usul işlemleri düzenlenmiştir. Söz konusu madde hükmüne göre, iki taraftan biri dava konusunu bir başkasına temlik ettiği takdirde diğer taraf seçim hakkını kullanmakta, dilerse temlik eden ile olan davasını takipten vazgeçerek davayı devralan kişiye yöneltmekte, dilerse davasını temlik eden kişi hakkında tazminat davası olarak devam edebilmektedir. (1. HD. 13.07.2006-4602/8306 (YKD 2007/3 sf, 445))
Dava açıldıktan sonra davalı taraf, dava konusunu üçüncü bir kişiye devrederse, davacı taraf iki seçimlik yetkiyi kullanabilir: isterse, devreden tarafla olan davasından vazgeçerek, dava konusunu devralmış olan kişiye karşı davaya devam eder, isterse davasını devreden taraf hakkında tazminat davasına dönüştürür (m. 125/1-a, b) Dava açılmadan önce dava konusunun devrinin m.125 ile bağlantısı yoktur.
Davanın açılmasından sonra, dava konusu davacı tarafından devredilecek olursa, devralmış olan kişi, görülmekte olan davada davacı yerine geçer ve dava kaldığı yerden itibaren devam eder (m. 125/2). Devralan malik duruşmaya gelmemesi halinde m. 150/1 uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Davacı eski malikin taraf sıfatı kalmamıştır.