Dava Konusunun Devri Dilekçesi

Dava Konusunun Devri Dilekçesi 1 (Davacı Yerine Geçmek İçin)

ADANA 7. Asliye Hukuk Mahkemesi  Sayın Hakimliği’ne

Dosya no:

Temellük alan/Davacı:

Vekili:

Temlik Eden/Davacı:

Davalı:

Vekili:

Özü/İzahı: Dava konusu alacağın TEMLİKİ ve temlik sözleşmesinin ibrazı, davalıya tebliğine ilişkindir.

Müvekkilim dava konusu alacağı tüm sonuçları ile Adana 4. Noterliğinin X tarih X yevmiye ile “temlik sözleşmesi “ temlik almıştır. EK:1 Sayın mahkemenizden davalı tarafa temlik sözleşmesinin tebliğini, davaya temellük alan müvekkilimin davacı olarak kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Temellük alan/Davacı

Vekili Adana Avukatı – Avukat Saim İNCEKAŞ

Ekler: Adana 4. Noterliğinin X tarih X yevmiye ile “temlik sözleşmesi”,  Vekaletname

Dava Konusunun Devri Dilekçesi 2 (Dava Konusunu Devreden Davalıya Karşı Seçimlik Hakları Kullanma)

ADANA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DOSYA NO :

BEYANDA BULUNAN DAVACILAR :

VEKİLİ :

KONU : Dava Konusu X ili X İlçesi X Mahallesinde Kain X Ve X Parsel Sayılı Taşınmazların Dava Dışı 3. Kişilere Devredilmesine İlişkin Beyanlarımızın Sunulmasından İbarettir.

AÇIKLAMALAR

Mahkemenize ait yukarıda esas numarası belirtilen dava dosyasında davalılar tarafından dava sırasında dava konusu …….. mahallesinde kain 152/2 ve 394 parsel sayılı taşınmazlar kötü niyetle dava dışı 3. Kişilere devredilmiştir. Söz konusu durum bahse konu taşınmazların güncel tapu kayıtlarının ……. Tapu Müdürlüğünden istenilmesi halinde açıkça görülecektir.

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, somut olayla alakalı emsal nitelikteki 2015/12938 Esas, 2018/11544 Karar ve 27.06.2018 Tarihli kararı:

“Bilindiği üzere, Usul Hukukumuzda ayrık durumlar dışında dava konusu mal veya hakkın davanın devamı sırasında devredilebileceği kabul edilmiş, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 125. maddesinde dava konusunun taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki halinde yapılacak usulü işlemler düzenlenmiştir. Anılan düzenlemeye göre, iki taraftan biri dava konusunu (müddeabihi) bir başkasına temlik ettiği takdirde diğer taraf seçimlik hakkını kullanmakta dilerse temlik eden ile olan davasını takipten vazgeçerek davayı devralan kişiye yöneltmekte, dilerse davasına temlik eden kişi hakkında tazminat davası olarak devam edebilmektedir. Bu usul kuralının kendiliğinden (re’sen) gözetilmesi gerektiği de açıktır.

Somut olayda, çekişmeli taşınmaz yargılama sırasında X tarihinde dava dışı X’e temlik edilmiş olup mahkemece yukarıda değinilen usul kuralına göre bir değerlendirme yapılmamıştır.

Hal böyle olunca, davacı yana tercih hakkı hatırlatılarak davaya hangi kişi hakkında devam edeceğinin sorulması ve sonucuna göre işlem yapılması gerekirken değinilen yön göz ardı edilerek yazılı olduğu üzere hüküm kurulması isabetsizdir.”

Yargıtay söz konusu kararında HMK’nın 125. maddesi gözetilmeden karar verilmiş olmasını bozma gerekçesi yapılmıştır.

6100 sayılı HMK’nın “Dava konusunun devri” başlıklı 125. maddesinin 1. fıkrası:

“MADDE 125- (1) Davanın açılmasından sonra, davalı taraf, dava konusunu üçüncü bir kişiye devrederse, davacı aşağıdaki yetkilerden birini kullanabilir:

a) İsterse, devreden tarafla olan davasından vazgeçerek, dava konusunu devralmış olan kişiye karşı davaya devam eder. Bu takdirde dava davacı lehine sonuçlanırsa, dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olur.

b) İsterse, davasını devreden taraf hakkında tazminat davasına dönüştürür.” hükmüne havidir.

Bir an için somut olayda devir işleminin bir kısım davalı ve davacılar arasında gerçekleşen sulh işlemine istinaden yapıldığı kabul edilse dahi önemle belirtmemiz gerekir ki davacı müvekkillere bu hususta herhangi bir bilgilendirme ve sulh teklifinde bulunulmamış ve dolayısıyla davacı müvekkiller sulh işleminin tarafı değildirler.

Yukarıda belirttiğimiz sebeplerden ötürü HMK’nın 125. maddesinin 1. fıkrasının b bendi uyarınca davamızın dava konusu X mahallesinde kain X ve X parsel sayılı taşınmazlar yönünden tazminata dönüştürülmesini ve dosyanın karar aşamasına geldiği nazara alınarak iş bu dosyadan tefrikini talep etmekteyiz.

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir