İçeriğe geç

Boşanma Hakiminin Kesin Ara Kararına İtiraz Edilebilir Mi?

Diyelim ki hakim TMK 169, 199 u gerekçe göstererek eşin kişisel mal niteliğindeki taşınmazına tedbir koymuş. İtiraz ettiniz, duruşma aç dediniz gerekirse, kesin olarak red etti.

Şimdi bu karar KESİN verilmişse de istinaf edilebilir mi? Tekrar itiraz ederseniz ne değişir? Nasıl bir yol izleyebilirsiniz. Reddi hakim tek çare mi?

Cevap:

HMK 394/5 gayet açık. Kanun yoluna başvurma hakkı yasada açıkça yer aldığından hakimin kararı kesin olarak vermesi sonucu değiştirmez. Kanun yoluna başvurabilirsiniz. Kanun yoluna başvurma talebinizi mahkeme reddederse buna ilişkin kararı da istinafa götürebilirsiniz. Bu yollar tüketilmeden hakimin reddi yoluna gitmeniz doğru değildir.

TMK madde 200’ü de göz önüne almalıyız. Hakim değişen şartlar söz konusu ise kararında da değişiklik yapabilir.

TMK. MADDE 200, Durumun değişmesi: Koşullar değiştiğinde hakim, eşlerden birinin istemi üzerine kararında gerekli değişikliği yapar veya sebebi sona ermişse alınan önlemi kaldırır.

Bu konuyla ilgili şu Yargıtay kararı kesitini okumakta da fayda vardır:

“…Talep, ihtiyati tedbir talebinin reddine ilişkin ara karar ile tedbir talebinin reddi kararının temyizine yönelik talebin reddine ilişkin ek kararların kaldırılmasına ilişkin olup, Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulu’nun 21.02.2014 tarih 2013/1 Esas, 2014/1 Karar sayılı ilamı uyarınca ilk derece mahkemelerince verilen ihtiyati tedbir taleplerinin reddi veya bu taleplerin kabulü halinde, itiraz üzerine verilen kararlara karşı temyiz yolunun kapalı olduğuna karar verildiğinden ihtiyati tedbir ve ihtiyati tedbir kararlarına itiraz üzerine verilen kararların temyizi kabil değildir.” (İlgili karar metni)

Bu konuyla ilgili bir başka Yargıtay kararı kesiti de şu şekildedir:

“…Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulunun 21.02.2014 tarih ve E.2013/1, K.2014/1 sayılı kararı uyarınca ilk derece mahkemelerince verilen ihtiyati tedbir taleplerinin reddi veya bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilen kararların bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihine kadar istinaf yolu yerine temyiz yoluyla incelenemeyeceğine dair karar verildiğinden davalılar vekilinin temyiz dilekçesinin REDDİNE, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.10.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.” (İlgili karar metni)

Bu yazıyı paylaşın
Hukuki Rehber

İlgili makaleler

Tüm Usul Hukuku Makaleleri
Usul Hukuku

2026 Yılı Dava Açma Ücretleri ve Mahkeme Masrafları Hesaplama

2 Ocak 2026 Makaleyi Oku
Usul Hukuku

Kısa Karar Nedir, İcraya Konulabilir mi? Gerekçeli Kararla Farkları

16 Temmuz 2025 Makaleyi Oku
Usul Hukuku

Temyiz Nedir? Temyiz Süreci, Sınırı, Dilekçesi ve İstinaf Farkı (2026)

7 Temmuz 2025 Makaleyi Oku
İletişim

Hukuki sürecinizi geciktirmeyin.

Dosyanızı bugün birlikte değerlendirelim; size en doğru yol haritasını net şekilde aktaralım.

Telefon
0534 910 97 43
Konum
Adana / Seyhan