Türk Medeni Kanunu Madde 970

Sayfa içeriği:

  2 Dakikalık Okuma

TMK 970. Madde

Türk Medeni Kanunumuzun 970. maddesi şu şekildedir:

REHİNLİ TAHVİL – Niteliği

Madde 970 – İşletme olarak taşınmaz rehni karşılığında ödünç verme işiyle uğraşmak üzere yetkili makamdan izin alanlar, özel bir rehin sözleşmesi ve teslim yükümlülüğü olmasa bile, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış alacakları ile cari işlerinden doğan alacaklarını karşılık göstererek rehinli tahvil çıkarabilirler.

Başlık

TMK 970. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: TAŞINIR REHNİ – DÖRDÜNCÜ AYIRIM: REHİNLİ TAHVİL

Madde başlığı şu şekildedir: REHİNLİ TAHVİL – Niteliği

Gerekçe

Türk Medeni Kanunu 970. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:

Eski Kanunun 884 üncü maddesini karşılamaktadır.

Maddeyle taşınmaz rehni karşılığı ödünç verme işiyle uğraşan kredi işletmelerine, sahip oldukları taşınmaz rehinleri ve cari işlemlerinden doğan alacaklarını güvence göstererek, bunların karşılığı olarak rehinli tahvilat çıkarma olanağı yaratılmaktadır. Yürürlükte metindeki “Hükümetçe tayin edilenler” ifadesi yerine “yetkili makamdan izin alanlar” ifadesi tercih edilmiştir.

TBMM GENEL KURULU

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Görüşülmekte olan 723 sıra sayılı Kanun Tasarısının 970 nci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederim.

Hikmet Sami Türk

Adalet Bakanı

“Madde 970.- İşletme olarak taşınmaz rehni karşılığında ödünç verme işiyle uğraşmak üzere yetkili makamdan izin alanlar, özel bir rehin sözleşmesi ve teslim yükümlülüğü olmasa bile, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış alacakları ile cari işlerinden doğan alacaklarını karşılık göstererek rehinli tahvil çıkarabilirler.”

BAŞKAN – Komisyon önergeye katılıyor mu?

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI EMİN KARAA (Kütahya) – Efendim, çoğunluğumuz olmadığı için katılamıyoruz; takdire bırakıyoruz.

BAŞKAN – Hükümet önergeye katılıyor mu?

ADALET BAKANI HİKMET SAMİ TÜRK (Trabzon) – Hükümetin önergesi zaten.

BAŞKAN – O zaman, gerekçeyi okutuyorum:

GEREKÇE: Önerge, rehinli tahvillerin, ödünç verme işiyle uğraşmak üzere yetkili makamdan izin alanların taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış alacakları ile cari işlerinden doğan alacaklarına karşılık göstermek suretiyle çıkarılabileceğini daha açık bir biçimde belirtmek amacıyla hazırlanmıştır.

BAŞKAN – Efendim, Komisyonun, çoğunluğu olmadığı için katılamadığını bildirdiği, takdire bıraktığı, Hükümetin de kabul ettiği önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

  • İlk yayınlanma tarihi: 21 Nisan 2021

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçindekiler
Bize WhatsApp'tan ulaşın!