TMK 959. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 959. maddesi şu şekildedir:
ALACAKLAR VE DİĞER HAKLAR ÜZERİNDE REHİN – Hükümleri – Rehnin kapsamı
Madde 959 – Faiz veya kar payı gibi dönemsel gelir getiren alacakların rehnedilmiş olması halinde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bunlardan yalnız vadeleri henüz gelmemiş olanlar rehnin kapsamına girer ve rehin, vadeleri geçmiş olan edimleri kapsamaz.
Bu tür yan edimler için özel senetler düzenlenmiş ise, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bunların rehin kapsamına girmesi, şekil koşullarına uygun olarak rehnedilmelerine bağlıdır.
Başlık
TMK 959. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: TAŞINIR REHNİ – İKİNCİ AYIRIM: ALACAKLAR VE DİĞER HAKLAR ÜZERİNDE REHİN
Madde başlığı şu şekildedir: ALACAKLAR VE DİĞER HAKLAR ÜZERİNDE REHİN – Hükümleri – Rehnin kapsamı
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 959. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 873 üncü maddesini karşılamaktadır.
Madde kaynak Kanunun 904 üncü maddesine uygun olarak iki fıkra halinde düzenlenmiş olup, kenar başlığı da içeriğine uygun hale getirilmiştir.
Maddeyle alacak rehninin, rehnedilen alacağın rehnin tesisi anında vadesi gelmemiş faiz ve kar payı gelirini ve benzeri yan edimleri kapsayacağı belirtildiğinden, rehnin kurulması anında muaccel olmuş faizler ve kar payları rehnin kapsamı dışında sayılmıştır. Taraflar bunun aksini kararlaştırabilirler. Rehnin kapsamı içinde sayılan faiz ve kar payları için özel senetler düzenlenmiş ise, aksi kararlaştırılmadıkça bunların rehnedilmiş sayılması, bu senetler için öngörülmüş özel şekil kurallarına uyulmasına bağlı tutulmuştur.