TMK 941. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 941. maddesi şu şekildedir:
TAŞINIR REHNİ – Teslime bağlı rehin – Kurulması – Art rehin
Madde 941 – Rehnedilen taşınırın maliki, onun üzerinde bir art rehin kurabilir. Bunun için, alacağı ödenince rehnedilen taşınırın sonraki alacaklıya teslim edilmesinin rehinli alacaklıya yazılı olarak bildirilmesi gerekir.
Başlık
TMK 941. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: TAŞINIR REHNİ – BİRİNCİ AYIRIM: TESLİME BAĞLI REHİN VE HAPİS HAKKI
Madde başlığı şu şekildedir: TAŞINIR REHNİ – Teslime bağlı rehin – Kurulması – Art rehin
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 941. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 855 inci maddesini karşılamaktadır.
Maddeyle taşınır bir eşya üzerinde bir rehin kurulmasından sonra alt sıralarda tekrar rehin kurulmasına olanak tanınmaktadır. Ancak bu surede alt sırada rehin kurulması için, ön sıradaki rehinli alacaklıya, kendi alacağı ödendikten sonra rehnedileni, alt şuadaki rehinli alacaklıya teslim etmesinin bildirilmesi zorunlu sayılmıştır. Birden fazla ön sırada taşınır rehni varsa, bu bildirimin hepsine ayrı ayrı yapılması gerekli olacaktır. Taşınır rehninde saklı boş dereceler olamayacağı gibi, boşalan bir ön sıraya rehnedenin yeni bir rehin kurması da olanaklı görülmemiştir. Yürürlükteki metindeki “muahhar rehin” ve 1984 tarihli Öntasarıdaki “yeniden rehin” ifadesi yerine bunu karşılamak üzere “art rehin” denilmesi uygun bulunmuştur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 941 inci maddesinin ikinci cümlesinde yer alan “rehnedilenin” ibaresi ifade düzgünlüğünü sağlamak amacıyla “rehnedilen taşınırın”, 944 üncü maddesinde yer alan “rehnedileni” ibareleri aynı gerekçeyle, “rehinli taşınırı” şeklinde değiştirilmiştir.