TMK 925. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 925. maddesi şu şekildedir:
İPOTEKLİ BORÇ SENEDİ VE İRAT SENEDİ – Ortak hükümler – İptal – Senedin kaybedilmesi
Madde 925 – Rehin senedi irade dışında elden çıkmış veya borcu sona erdirme kastı olmaksızın yok edilmiş ise alacaklı, rehin senedini ve kuponu mahkeme kararıyla iptal ettirerek borçludan borcunu ödemesini ve eğer alacak henüz muaccel değilse yeni bir rehin senedi veya kupon düzenlenmesini isteyebilir.
İptal kararı, hamile yazılı kıymetli evrakın iptaline ilişkin hükümler gereğince verilir; ancak, ibraz süresi bir yıldır.
Borçlu da ödenmiş olmasına rağmen geri verilmemiş olan senet için aynı hükümler uyarınca senedin iptalini isteyebilir.
Başlık
TMK 925. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – İKİNCİ BÖLÜM: TAŞINMAZ REHNİ – ÜÇÜNCÜ AYIRIM: İPOTEKLİ BORÇ SENEDİ VE İRAT SENEDİ
Madde başlığı şu şekildedir: İPOTEKLİ BORÇ SENEDİ VE İRAT SENEDİ – Ortak hükümler – İptal – Senedin kaybedilmesi
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 925. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 839 uncu maddesini karşılamaktadır.
Kaynak Kanunun 870 inci maddesine uygun olarak üç fıkra halinde düzenlenmiş ve maddenin ifadesi de kaynak Kanun dikkate alınarak düzeltilmiştir.
Maddeyle borçlu ve alacaklıya kaybolan veya yok olan rehin senedini mahkeme kararıyla iptal ettirme ve bunun yerine, yeni rehin senedi ve kupon düzenlenmesini isteyebilme hakkı getirilmektedir. Türk Ticaret Kanunumun 575 inci maddesi göz önüne alınarak ikinci fıkrada yürürlükteki Kanundan farklı olarak “itiraz” yerine “ibraz” sözcüğü kullanılmıştır.