TMK 906. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 906. maddesi şu şekildedir:
İrat senedi – Yükten kurtarma
Madde 906 – İrat senedi ile yüklü olan taşınmazın maliki, sözleşmeyle daha uzun bir bildirim süresi kabul edilmiş olsa bile, her altı yıllık dönemin sonu için bir yıl önce bildirmek ve bedelini ödemek koşuluyla taşınmazın yükten kurtarılmasını isteyebilir.
Kanunda öngörülen haller dışında alacaklı, ancak her on yıllık dönemin sonu için bir yıl önce bildirmek suretiyle borcun ödenmesini isteyebilir.
Başlık
TMK 906. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – İKİNCİ BÖLÜM: TAŞINMAZ REHNİ – ÜÇÜNCÜ AYIRIM: İPOTEKLİ BORÇ SENEDİ VE İRAT SENEDİ
Madde başlığı şu şekildedir: İrat senedi – Yükten kurtarma
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 906. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 820 inci maddesini karşılamaktadır.
Kaynak Kanunun 850 inci maddesi göz önüne alınarak madde yeniden düzenlenmiştir. Madde hükmünde yüklü taşınmazın malikine, sözleşmeyle daha uzun bir süre kararlaştırılmış olsa bile, her altı yıllık dönemin sonu için bir yıl önceden bildirmek ve bedelini ödemek koşulu ile taşınmazı yükten kurtarma hakkı tanınmaktadır. Alacaklıya ise buna karşılık olarak, kanunda öngörülen diğer haller dışında, her on yılın sonu için bir yıl önceden bildirme koşulu ile borcun ifasını isteme hakkı verilmektedir. Yürürlükteki metinde olmayan bu on yıllık sure, İsviçre Medeni Kanununun 850 inci maddesinde 15 yıldır.