TMK 889. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 889. maddesi şu şekildedir:
İPOTEK – Hükmü – Mülkiyet ve borçluluk – Taşınmazın bölünmesi
Madde 889 – İpotekli taşınmazın bir kısmının veya aynı malike ait bulunan ipotekli taşınmazlardan birinin başkasına devredilmesi ya da ipotekli taşınmazın bölünmesi halinde, aksine bir anlaşma yoksa, rehin taşınmazlara değerleri oranında tapu idaresince resen dağıtılır.
Bu dağıtımı kabul etmeyen alacaklı, dağıtımın kesinleştiğinin kendisine tebliğinden başlayarak bir ay içinde yazılı bildirimde bulunmak suretiyle alacağın bir yıl içinde ödenmesini borçludan isteyebilir.
Yeni malikler, kendilerine ait taşınmaza düşen borcu yüklendikleri takdirde alacaklı, kendisine başvurma hakkını saklı tuttuğunu önceki borçluya bir yıl içinde yazılı olarak bildirmezse, borçlu borcundan kurtulur.
Başlık
TMK 889. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – İKİNCİ BÖLÜM: TAŞINMAZ REHNİ – İKİNCİ AYIRIM: İPOTEK
Madde başlığı şu şekildedir: İPOTEK – Hükmü – Mülkiyet ve borçluluk – Taşınmazın bölünmesi
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 889. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 804 üncü maddesini karşılamaktadır.
Maddeyle rehin konusu taşınmazın bölünmesi veya müşterek rehin konusu taşınmazlardan birinin başkasına devri halinde, rehnin nasıl bölüneceği belirtilmektedir. Yürürlükteki metinden farklı olarak 1984 tarihli Öntasarıda olduğu gibi “alacaklının, yapılan dağılımı kabul etmediğini bildirme süresinin tebligattan itibaren işleyeceği” ve alacaklının borcun ödenmesini isteme hakkını ise, “borçluya yapacağı yazılı bildirim ile” kullanabileceği esasları kabul olunmuştur.