TMK 888. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 888. maddesi şu şekildedir:
İPOTEK – Hükmü – Mülkiyet ve borçluluk – Taşınmazın devri
Madde 888 – İpotekli taşınmazın devri, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, borçlunun sorumluluğunda ve güvencede bir değişiklik meydana getirmez.
Yeni malik borcu yüklendiği takdirde alacaklı, kendisine başvurma hakkını saklı tuttuğunu bir yıl içinde yazılı olarak önceki borçluya bildirmezse, borçlu borcundan kurtulur.
Başlık
TMK 888. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – İKİNCİ BÖLÜM: TAŞINMAZ REHNİ – İKİNCİ AYIRIM: İPOTEK
Madde başlığı şu şekildedir: İPOTEK – Hükmü – Mülkiyet ve borçluluk – Taşınmazın devri
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 888. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 803 üncü maddesini karşılamaktadır.
Maddeyle taşınmaz malikinin değişmesinin borçlunun şahsında bir değişiklik yaratmayacağı, ancak yeni malik, borcu, yüklendiğini alacaklıya bildirmiş ise, alacaklının bir yıl içinde önceki borçluya karşı hakkını saklı tuttuğunu yazılı olarak bildirmemesi halinde, önceki borçlunun borçtan kurtulacağı kabul olunmuştur. Borçlar Kanununun 173 üncü maddesinden farklı olarak alacaklının susması, kabul anlamında varsayılmıştır.
ALT KOMİSYON RAPORU
– Tasarının 888 inci maddesinin başlığındaki ve birinci fıkrasındaki “temliki” kelimeleri “devri”, 889 uncu maddenin birinci fıkrasındaki “temlik edilmesi” ibaresi “devredilmesi”, 891 inci maddesinin başlığındaki “temliki” kelimesi “devri”, madde de geçen “temlikinin” kelimesi “devrinin”, “temlikin” kelimesi “devrin” olarak değiştirilmiştir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 888 inci maddesinin kenar başlığı ile birinci fıkrasındaki “temliki” kelimeleri “devri”, 889 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki “temlik edilmesi” ibaresi “devredilmesi” şeklinde değiştirilmiştir.