TMK 877. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 877. maddesi şu şekildedir:
Taşınmaz Rehni – Arazinin iyileştirilmesi halinde rehin hakkı – Öncelik
Madde 877 – Bir kamu kurum veya kuruluşunun katkısıyla iyileştirilen arazinin değerinde bir artma meydana gelirse malik, iyileştirme giderlerinden payına düşeni karşılamak üzere kendisine ödünç veren alacaklı lehine tescil suretiyle rehin hakkı kurabilir. Kurulan rehin, taşınmaz üzerindeki diğer bütün yüklerden önce gelir.
İyileştirme, kamu kurum veya kuruluşunun katkısı olmaksızın yapılmış ise, malik taşınmazı üzerinde en çok masrafların üçte ikisi için rehin kurabilir.
Başlık
TMK 877. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – İKİNCİ BÖLÜM: TAŞINMAZ REHNİ – BİRİNCİ AYIRIM: GENEL HÜKÜMLER
Madde başlığı şu şekildedir: Taşınmaz Rehni – Arazinin iyileştirilmesi halinde rehin hakkı – Öncelik
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 877. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 792 inci maddesini karşılamaktadır.
Maddeyle bir tarım arazisinin ıslahı için kredi verenler lehine taşınmaz üzerindeki her türlü teminattan önce gelecek şekilde rehin kurulmasına olanak verilmiştir. Bu krediyi veren kamu kurumu ve kuruluşu değilse, kurulacak rehin yapılan ıslah masraflarının üçte ikisi ile, sınırlanmıştır. Yürürlükteki metindeki “Hükümet marifetiyle icra olunan” ifadesi yerine kapsamı genişletmek için “kamu kurum ve kuruluşlarının katkısıyla” ibaresi kullanılmıştır.
ALT KOMİSYON RAPORU
– Tasarının 877 nci maddesinin konu başlığı ile madde metninde, 878 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ıslah” kelimeleri “iyileştirme” olarak değiştirilmiştir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 877 nci maddesinin “Arazinin ıslahı hâlinde rehin hakkı” olan konu başlığı “Arazinin iyileştirilmesi hâlinde rehin hakkı”, metinde geçen “ıslah” kelimeleri “iyileştirme”, “ve” kelimeleri “veya” olarak değiştirilmiştir.