TMK 859. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 859. maddesi şu şekildedir:
Rehnin kurulması ve sona ermesi – Taşınmazların birleştirilmesi – Rehnin başka taşınmaz üzerine geçmesi
Madde 859 – Yetkili kamu kurum veya kuruluşu tarafından gerçekleştirilen parsel birleştirilmesi ve dağıtımı işlemi sonucunda birleştirilen parsel üzerindeki rehinler, sıralarını koruyarak o parselin yerine verilen taşınmaz üzerine geçer.
Birleştirme sonucunda meydana gelen taşınmaz, değişik alacaklar için rehinli veya bazıları rehinsiz birden çok parselin yerini alırsa; bu taşınmaz üzerine geçen rehin hakları, taşınmazı bütün olarak kapsar ve olanak ölçüsünde sıralarını korurlar.
Başlık
TMK 859. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – İKİNCİ BÖLÜM: TAŞINMAZ REHNİ – BİRİNCİ AYIRIM: GENEL HÜKÜMLER
Madde başlığı şu şekildedir: Rehnin kurulması ve sona ermesi – Taşınmazların birleştirilmesi – Rehnin başka taşınmaz üzerine geçmesi
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 859. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 774 üncü maddesini karşılamaktadır.
Eski metnin birinci fıkrasındaki “Hükümet” deyimi, amaca ve kaynak İsviçre Medeni Kanununun 802 inci maddesine uygun biçimde “kamu kurum ve kuruluşu” olarak değiştirilmiştir. Bu suretle çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan birleştirmeler maddenin kapsamı içine alınmıştır. Bunun yanında, aynı fıkradaki “Hükümetin eliyle veya Hükümetin nezareti alanda” ibaresi yerine “Yetkili kamu kurum ve kuruluşu tarafından gerçekleştirilen” denmek suretiyle birleştirmeyi yapan makamın rolü vurgulanmıştır. Bunun dışında bir hüküm değişikliği yoktur. Maddede “parsel” deyiminin kullanılış amaç ve nedeni 792 inci maddenin gerekçesinde açıklandığından burada tekrara gerek duyulmamıştır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 859 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kamu kurumu ve kuruluşu” ibaresi, ifade düzgünlüğünü sağlamak amacıyla “kamu kurum veya kuruluşu” şeklinde değiştirilmiştir.