TMK 822. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 822. maddesi şu şekildedir:
İntifa hakkı – Özel haller – Alacaklar – Devir isteme hakkı
Madde 822 – İntifa hakkı sahibi, intifaın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.
İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.
Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.
Başlık
TMK 822. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – BİRİNCİ BÖLÜM: İRTİFAK HAKLARI VE TAŞINMAZ YÜKÜ – İKİNCİ AYIRIM: İNTİFA HAKKI VE DİĞER İRTİFAK HAKLARI
Madde başlığı şu şekildedir: İntifa hakkı – Özel haller – Alacaklar – Devir isteme hakkı
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 822. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 747 inci maddesini karşılamaktadır.
Hüküm değişikliği yoktur. Madde, İsviçre Medeni Kanununun 775 inci maddesine uygun olarak üç fıkra halinde düzenlenmiştir. Üçüncü fıkrada “temlik veya devrin ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade edeceği” belirtilmiştir.
ALT KOMİSYON RAPORU
– Tasarının 822 nci maddesinin başlığındaki “Temlik” kelimesi “Devir” şeklinde değiştirilmiş ve maddedeki “temlik” kelimeleri çıkarılarak redaksiyon yapılmıştır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 822 nci maddesinin “Temlik ve devir hakkı isteme” olan kenar başlığı “Devir isteme hakkı” şeklinde değiştirilmiş ve maddedeki “temlik” kelimeleri çıkarılarak redaksiyon yapılmıştır.