TMK 818. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 818. maddesi şu şekildedir:
İntifa hakkı – Özel haller – Taşınmazlar – Ormanlar
Madde 818 – Bir orman üzerinde intifa hakkına sahip olan kimse, ondan özel kanun hükümlerine uygun bir işletme planı çerçevesinde yararlanabilir.
Malik ile intifa hakkı sahibi, işletme planı yapılırken kendi haklarının gözetilmesini isteyebilirler.
Fırtına, kar, yangın, sel, zararlı böcek akını veya diğer sebepler yüzünden olağan yararlanma önemli ölçüde aşılmışsa orman, bu kaybı giderek azaltacak şekilde işletilir veya işletme planı yeni duruma uygun hale getirilir. Aşırı yararlanma dolayısıyla elde edilen bedel, faiz getirecek şekilde yatırılır ve verim noksanını gidermeye ayrılır.
Başlık
TMK 818. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – BİRİNCİ BÖLÜM: İRTİFAK HAKLARI VE TAŞINMAZ YÜKÜ – İKİNCİ AYIRIM: İNTİFA HAKKI VE DİĞER İRTİFAK HAKLARI
Madde başlığı şu şekildedir: İntifa hakkı – Özel haller – Taşınmazlar – Ormanlar
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 818. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 742 inci maddesini karşılamaktadır.
Burada ormanlar üzerindeki intifa hakkı düzenlenmiştir. Maddede, intifa hakkı sahibinin ormandan yararlanabilmesinin ancak bir işletme planı çerçevesinde olabileceği esası vurgulanmıştır. Ayrıca, Ülkemizde ormanların kamu karakterli kanunlarla düzenlendiği göz önüne alınarak, bu işletme planının özel kanun hükümlerine uygun olarak hazırlanması gereği, kaynak İsviçre Medeni Kanununun 770 inci maddesinden farklı olarak belirtilmiştir.