TMK 800. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 800. maddesi şu şekildedir:
İntifa hakkı – Sona ermesi – Geri verme – Sorumluluk
Madde 800 – İntifa hakkı sahibi, zararın kendi kusurundan ileri gelmediğini ispat etmedikçe, malın yok olmasından veya değerinin azalmasından sorumludur.
İntifa hakkı sahibi, yararlanması için gerekli olmadığı halde tükettiği şeyleri tazmin etmekle yükümlüdür.
İntifa hakkı sahibi, malın olağan kullanılması sonucunda meydana gelen değer azalmalarından sorumlu değildir.
Başlık
TMK 800. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – BİRİNCİ BÖLÜM: İRTİFAK HAKLARI VE TAŞINMAZ YÜKÜ – İKİNCİ AYIRIM: İNTİFA HAKKI VE DİĞER İRTİFAK HAKLARI
Madde başlığı şu şekildedir: İntifa hakkı – Sona ermesi – Geri verme – Sorumluluk
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 800. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 724 üncü maddesini karşılamaktadır.
Madde, İsviçre Medeni Kanununun 752 inci maddesine uygun olarak, üç fıkra halinde düzenlenmiştir. Bu madde düzenlemesinde birinci fıkrada, intifa hakkı sahibinin, malın yok olmasından veya değerinin azalmasından sorumluluğu, kusurlu sorumluluk olarak düzenlenmiş ve bu durumlarda, kusursuzluğunu ispat ederek sorumluluktan kurtulabileceği ifade edilmiştir.
İkinci fıkrada, yararlanma için gerekli olmadığı halde intifa hakkı konusunun tüketilmesi durumunda, intifa hakkı sahibinin, kusursuz olsa dahi, sorumlu olacağı belirtilmektedir.
Üçüncü fıkrada ise, “adet üzere kullanılma” ölçüsü yerine, maddede açıklık sağlama amacıyla, “malın olağan kullanılması” ölçüsü kabul edilmiştir; zaten kaynak Kanun metni de bu ifadeyi taşımaktadır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 800 üncü maddesinin son fıkrasında yer alan “sonucu” kelimesi “sonucunda” şeklinde değiştirilmiştir.