TMK 795. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 795. maddesi şu şekildedir:
İntifa hakkı – Kurulması
Madde 795 – İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.
Taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır.
Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebilir.
Başlık
TMK 795. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – İKİNCİ KISIM: SINIRLI AYNİ HAKLAR – BİRİNCİ BÖLÜM: İRTİFAK HAKLARI VE TAŞINMAZ YÜKÜ – İKİNCİ AYIRIM: İNTİFA HAKKI VE DİĞER İRTİFAK HAKLARI
Madde başlığı şu şekildedir: İntifa hakkı – Kurulması
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 795. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 718 inci maddesini karşılamaktadır.
Madde, İsviçre Medeni Kanununun 746 ıncı maddesine uygun olarak, iki fıkra halinde düzenlenmiştir. Hüküm değişikliği yoktur. İntifa hakkının kurulmasının konusuna göre taşıdığı özellik ile mülkiyete ilişkin hükümlerin uygulanacağı esası açıklanmıştır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 795 inci maddesine, taşınmaz üzerindeki kanuni intifa hakkının tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, bundan bilgisi olanlara, tescil edilmesi durumunda ise herkese karşı ileri sürülebilmesini sağlamak amacıyla bir son fıkra ilave edilmiştir.