Türk Medeni Kanunu Madde 78

Sayfa içeriği:

  2 Dakikalık Okuma

TMK 78. Madde

Türk Medeni Kanunumuzun 78. maddesi şu şekildedir:

Dernekte toplantı yeri ve toplantı yeter sayısı

Madde 78: Genel kurul toplantıları, tüzükte aksine hüküm olmadıkça, dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır.

Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Genel kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Başlık

TMK 78. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi: DERNEKLER

Konu başlığı:

Üst Başlık:

Madde başlığı: Dernekte toplantı yeri ve toplantı yeter sayısı

Gerekçe

Türk Medeni Kanunu 78. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:

Madde toplantı yeri ve toplantı yeter sayısını düzenlemektedir.

Birinci fıkrayla sakıncaları gidermek amacıyla, tüzükte aksine bir hüküm bulunmadıkça, genel kurul toplantılarının dernek merkezinde yapılacağı hükmü getirilmiştir.

İkinci fıkrayla toplantı yeter sayısı ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Üçüncü fıkrayla ise genel kurul toplantısının bir defadan fazla geri bırakılamayacağı öngörülmüştür.

ALT KOMİSYON RAPORU

Tasarının 78 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki “oy hakkı” ibaresi “katılma hakkı” olarak değiştirilmiş ve üye çoğunluğunun salt çoğunluk olacağı hususuna açıklık getirilmiştir.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

Tasarının 78 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki “oy hakkı” ibaresi “katılma hakkı” olarak değiştirilmiş ve yapılan ilave ile üye çoğunluğunun salt çoğunluk olacağı hususuna açıklık getirilmiştir.

TBMM GENEL KURULU
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Görüşülmekte olan 723 sıra sayılı Kanun Tasarısının “Kişiler Hukuku” başlıklı Birinci Kitabının 47-118 inci maddeleri arasında yer alan “İkinci Bölüm” başlığının “İkinci Kısım” olarak; “Birinci Ayırım”, “İkinci Ayırım”, “Üçüncü Ayırım” başlıklarının ise sırasıyla “Birinci Bölüm”, “İkinci Bölüm”, “Üçüncü Bölüm” olarak; 78 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki “derneğin feshi ve tüzük değişikliği” ibaresinin “tüzük değişikliği ve derneğin feshi” şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederim.

Hikmet Sami Türk : Adalet Bakanı

BAŞKAN – Evet, Sayın Bakanın önergesi, zaten katılıyor.

Sayın Komisyon?..

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI EMİN KARAA (Kütahya) – Çoğunluğumuz yoktur Sayın Başkan, takdire bırakıyoruz.

BAŞKAN – Komisyonun takdire bıraktığı Sayın Bakanın önergesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Önerge kabul edilmiştir.

İkinci bölüm üzerindeki görüşmeler de bu şekilde tamamlanmıştır.

Şimdi, tasarının 47 ila 117 nci maddelerini kapsayan ve biraz önce kabul edilen önerge doğrultusunda, İkinci Bölümü oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… İkinci Bölüm kabul edilmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir