TMK 757. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 757. maddesi şu şekildedir:
Kaynak ve yeraltı suları – Kaynaklara zarar verilmesi – Tazminat
Madde 757 – Önemli ölçüde yararlanılan veya yararlanmak amacıyla suyu biriktirilen kaynakları veya kuyuları kazı, yapı veya benzeri faaliyetler yüzünden kısmen olsun keserek ya da kirleterek malikine veya onda hak sahibi olana zarar veren kimse, bu zararı gidermekle yükümlüdür.
Zarar kasten veya ihmal yoluyla verilmemişse ya da zarar görenin de kusuru varsa hakim, tazminatın gerekip gerekmediğini, gerekiyorsa miktar ve türünü takdir eder.
Başlık
TMK 757. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – BİRİNCİ KISIM: MÜLKİYET – İKİNCİ BÖLÜM: TAŞINMAZ MÜLKİYETİ – İKİNCİ AYIRIM: TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN İÇERİĞİ VE KISITLAMALARI
Madde başlığı şu şekildedir: Kaynak ve yeraltı suları – Kaynaklara zarar verilmesi – Tazminat
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 757. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 680 inci maddesini karşılamaktadır. Maddenin aslı olan İsviçre Medeni Kanununun 706 ıncı maddesinin Almanca metni esas alınarak, kuyuları da kapsayacak şekilde kaleme alınmıştır.
Maddenin, kaynak Kanunun Almanca konu başlığı “kaynakların kesilmesi” şeklinde ise de, maddenin içeriğine uygun olarak konu başlığı “Kaynaklara zarar verilmesi” şeklinde düzenlenmiştir.