TMK 679. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 679. maddesi şu şekildedir:
Mirasta Paylaşmanın Tamamlanması ve Sonucu – Mirasçıların birbirine karşı sorumluluğu – Garanti borcu
Madde 679 – Paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumludurlar.
Mirasçılar, paylaşmada her birine özgülenmiş olan alacakların varlığını birbirlerine karşı garanti ettikleri gibi; borsaya kayıtlı olan kıymetli evrak dışında, alacağın mirasçının hakkına mahsup edilen miktarı için borçlunun ödeme gücünden adi kefil gibi sorumludurlar.
Garantiye ve kefalete dayanan dava, paylaşma tarihinin veya daha sonra yerine getirilecek alacaklarda muacceliyet tarihinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Başlık
TMK 679. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KİTAP: MİRAS HUKUKU – İKİNCİ KISIM: MİRASIN GEÇMESİ – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: MİRASIN PAYLAŞILMASI – DÖRDÜNCÜ AYIRIM: PAYLAŞMANIN TAMAMLANMASI VE SONUCU
Madde başlığı şu şekildedir: Mirasta Paylaşmanın Tamamlanması ve Sonucu – Mirasçıların birbirine karşı sorumluluğu – Garanti borcu
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 679. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 614 üncü maddesini karşılamaktadır.
Madde kenar başlıklarıyla birlikte arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır. İsviçre Medeni Kanununun 637 inci maddesinde olduğu gibi üç fıkra haline getirilmiştir. Maddenin birinci fıkrasında, paylaşma (taksim) konusunun bir mal olması halinde, paylaşmada kendisine bir tereke malı düşen mirasçıya karşı diğer mirasçıların satım hükümlerine göre sorumlu olması hükme bağlanmıştır. Bunun sonucu olarak, böyle bir malın ayıbından ya da zaptından doğan sorumluluk tamamen satım hükümlerine göre çözümlenecektir.
Maddenin ikinci fıkrası ise paylaşmada kendisine, üçüncü kişilerdeki alacak hakkı düşen mirasçıya karşı diğer mirasçıların sorumluluğu öngörülmüştür. Bu durumda diğer mirasçıların paylaşmada hissesine alacak hakkı düşen mirasçıya karşı, alacağın varlığından ve borçlunun ödeme gücünden sorumluluğunun gündeme geleceği kabul edilmektedir. Alacağın varlığından sorumluluk, alacağın temliki ile ilgili hükümlerde ivazlı temlik söz konusu ise kabul edilmektedir. Maddenin ikinci fıkrasında bu genel ilkeden ayrılarak, paylaşmada mirasçıya düşen alacağın ivazlı olması koşulu aranmaksızın, diğer mirasçıların her zaman bunun varlığından sorumluluğu kabul edilmiştir.
Maddenin ikinci fıkrasında, diğer mirasçıların bir başka sorumluluğu olarak, paylaşmada hissesine alacak düşen mirasçıya karşı bu alacağın borçlusunun ödeme gücünden sorumluluğu öngörülmüştür. Bu sorumlulukların adi kefalet gibi olduğu kabul edilmiştir.
Maddenin üçüncü fıkrası ise, paylaşmada alacak nedeniyle gerek alacağın varlığından gerekse borçlunun ödeme gücünden sorumluluğun bir yıllık zamanaşımı süresine tabi olduğu bükme bağlanmıştır. Bir yıllık sürenin başlangıcı, paylaşma tarihidir. Ancak paylaşmadan sonra muaccel olacak alacaklar için ise muacceliyet tarihi esas alınacaktır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 679 uncu maddesinin ikinci fıkrasındaki “adi” kelimesi “adî” şeklinde yazılmıştır.