Türk Medeni Kanunu Madde 64

⚡ Bu yazımızda Türk Medeni Kanunumuzun 64. maddesini inceledik. Maddenin gerekçesini, uygulama alanını ve çözdüğü uyuşmazlıkları yazımızın devamında bulacaksınız.

64. maddede hiçbir insanın istese dahi özgürlüklerinden vazgeçemeyeceği anlatılmaktadır.


Sayfa içeriği:

  1 Dakikalık Okuma

TMK 64. Madde

Türk Medeni Kanunumuzun 64. maddesi şu şekildedir:

Dernekte Üyelik Koşulları

Madde 64: Fiil ehliyetine sahip bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişiler, derneklere üye olma hakkına sahiptir.

Yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

Başlık

TMK 64. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi: DERNEKLER

Konu başlığı:

Üst Başlık: Derneklerde Üyelik

Madde başlığı: Dernekte Üyelik Koşulları

Gerekçe

Türk Medeni Kanunu 64. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:

Madde bir derneğe üye olma koşullarını düzenlemektedir. Buna göre, derneğe üyelik için özel koşullar aranmamış, kişinin fiil ehliyetine sahip olması yeterli görülmüştür.

Maddenin ikinci fıkrasında üyelik başvurusu üzerine yapılacak işlemler belirtilmiştir.

ALT KOMİSYON RAPORU

Tasarının 64. maddesinin ikinci fıkrasına yapılan ilave ile başvurusu, belirlenen süre içinde reddedilmeyen üyenin de deftere kaydedileceği hususuna açıklık getirilmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir