TMK 618. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 618. maddesi şu şekildedir:
MİRASIN KAZANILMASI – Ret – Ret halinde sorumluluk
Madde 618 – Ödemeden aciz bir mirasbırakanın mirasını reddeden mirasçılar, onun alacaklılarına karşı, ölümünden önceki beş yıl içinde ondan almış oldukları ve mirasın paylaşılmasında geri vermekle yükümlü olacakları değer ölçüsünde sorumlu olurlar.
Olağan eğitim ve öğrenim giderleriyle adet üzere verilen çeyiz, bu sorumluluğun dışındadır.
İyiniyetli mirasçılar, ancak geri verme zamanındaki zenginleşmeleri ölçüsünde sorumlu olurlar.
Başlık
TMK 618. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KİTAP: MİRAS HUKUKU – İKİNCİ KISIM: MİRASIN GEÇMESİ – İKİNCİ BÖLÜM: MİRASIN GEÇMESİNİN SONUÇLARI – İKİNCİ AYIRIM: MİRASIN KAZANILMASI
Madde başlığı şu şekildedir: MİRASIN KAZANILMASI – Ret – Ret halinde sorumluluk
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 618. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 558 inci maddesini karşılamaktadır.
Eski maddenin kenar başlığındaki “mesuliyet” sözcüğü yerine “sorumluluk” sözcüğü kullanılmıştır. Madde İsviçre Medeni Kanununun 579 uncu maddesindeki aslına uygun olarak üç fıkra haline getirilmiş ve arılaştırılmak suretiyle yeniden kaleme alınmıştır.
Eski metinde “terbiye ve talim için sarf olunan şeyler” ile ilgili olarak hiç bir sınırlama getirilmemiştir. Oysa günümüzde eğitim ve öğretim masrafları, yapılış biçimine göre çok büyük rakamlara ulaşabilmektedir. Örneğin, yurt dışında yapılan bir eğitimle, yurt içinde yapılan normal bir eğitim ve öğretimin gerektirdiği harcamalar farklıdır. Bu nedenle maddenin ikinci fıkrasında bu tür harcamalara “olağan” olma koşulu getirilmiş, “olağan eğitim ve öğrenim giderlerinin” geri verme kapsamının dışında tutulacağı kabul edilmiştir, öte yandan “evlenme esnasında adet üzere verilen şeyler” çeyizi ifade ettiğinden, maddenin ikinci fıkrasında “adet üzere verilen çeyiz”in geri verme kapsamı dışında tutulmuş olduğu ifade edilmiştir.
ALT KOMİSYON RAPORU
– Tasarının 618 inci maddesinin birinci fıkrasının başında yer alan “Ödemeden aciz bir mirasbırakanın” ifadesi “Ödeme güçsüzlüğü içinde bulunduğu sırada ölen bir kimsenin” şeklinde değiştirilmiştir.