TMK 617. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 617. maddesi şu şekildedir:
MİRASIN KAZANILMASI – Ret – Mirasçıların alacaklılarının korunması
Madde 617 – Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflas idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler.
Reddin iptaline karar verilirse, miras resmen tasfiye edilir.
Bu suretle tasfiye edilen mirastan reddeden mirasçının payına bir şey düşerse bundan, önce itiraz eden alacaklıların, daha sonra diğer alacaklıların alacakları ödenir. Arta kalan değerler ise, ret geçerli olsa idi bundan yararlanacak olan mirasçılara verilir.
Başlık
TMK 617. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KİTAP: MİRAS HUKUKU – İKİNCİ KISIM: MİRASIN GEÇMESİ – İKİNCİ BÖLÜM: MİRASIN GEÇMESİNİN SONUÇLARI – İKİNCİ AYIRIM: MİRASIN KAZANILMASI
Madde başlığı şu şekildedir: MİRASIN KAZANILMASI – Ret – Mirasçıların alacaklılarının korunması
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 617. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 557 inci maddesini karşılamaktadır.
Maddenin kenar başlığı İsviçre Medeni Kanununun 578 inci maddesindeki aslına uygun olarak değiştirilmiştir. Madde, kaynak Kanuna uygun olarak üç fıkra haline getirilmiştir. Maddenin birinci fıkrasındaki reddin iptali davası için öngörülen üç aylık süre, kaynak Kanunda olduğu gibi altı aya çıkarılmıştır. Çünkü ret halinde, alacaklıların reddinden kişinin yerine geçen mirasçıları saptamaları ve gerekli güvencenin verilip verilmeyeceğini araştırmaları uzun zaman alabilecek ve yürürlükteki metinde öngörülen üç aylık süre de buna yeterli olamayacaktır.
Maddenin birinci fıkrasındaki “itiraz” sözcüğü yerine, kaynak Kanunun Almanca metninde daha isabetli olarak kullanılan “Anfechtung” karşılığı olarak “iptal” sözcüğü konulmuştur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 617 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “verilmedikçe,” ifadesi fıkraya açıklık getirmek amacıyla “verilmediği takdirde,” şeklinde değiştirilmiştir.