TMK 586. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 586. maddesi şu şekildedir:
MİRASIN AÇILMASI – Gaiplik – Gaibe düşen miras
Madde 586 – Ortada bulunmayan ve mirasın açıldığı anda sağ olup olmadığı ispat edilemeyen mirasçının miras payı resmen yönetilir.
Mirasın açıldığı anda ortada bulunmayanın sağ olmaması halinde onun miras payı kendilerine kalacak olanlar, gaipliğe ilişkin sürelere ve usule uyarak o kimsenin gaipliğine karar verilmesini ve miras payının kendilerine teslimini isteyebilirler.
Miras payının teslimi, gaipliğine karar verilen kimsenin mirasının mirasçılara teslimine ilişkin kurallara tabidir.
Başlık
TMK 586. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KİTAP: MİRAS HUKUKU – İKİNCİ KISIM: MİRASIN GEÇMESİ – BİRİNCİ BÖLÜM: MİRASIN AÇILMASI
Madde başlığı şu şekildedir: MİRASIN AÇILMASI – Gaiplik – Gaibe düşen miras
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 586. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 528 inci maddesini karşılamaktadır. Hüküm değişikliği yoktur.
Kenar başlığı madde metnine uydurulmuş ve İsviçre Medeni Kanununun 548 inci maddesine uygun olarak üç fıkra halinde düzenlenmiştir.
Önceki iki maddede (m.584, 585), mirasbırakanın gaip olması durumunda, tereke ile ilgili bazı önlemler söz konusu olduğu halde, bu maddede, mirasçı olacak kişinin mirasbırakanın ölümünde gaip olması olasılığında, onun haklarını güvenceye alıcı düzenlemeler getirilmiştir.
Maddenin ikinci fıkrasında gaipliğe ilişkin sürelerin tekrarlanması yerine bu kuruma genel bir yollama yapmanın kanun tekniğine daha uygun olacağı düşünülmüştür.