TMK 572. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 572. maddesi şu şekildedir:
MİRAS SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN DAVALAR – Mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi durumunda
Madde 572 – Mirasbırakan, sağlığında bütün malvarlığını miras sözleşmesiyle atadığı mirasçıya devretmişse, bu mirasçı resmi defter düzenlenmesini isteyebilir.
Mirasbırakan, malvarlığının tamamını devretmemişse veya tamamını devrettikten sonra yeni mallar edinmişse; miras sözleşmesi, aksine bir kural içermedikçe, yalnız sağlıkta devredilmiş olan malları kapsar.
Mirasbırakanın sağlığında malvarlığını devretmesi halinde, miras sözleşmesinde başka türlü bir kural yoksa, miras sözleşmesinden doğan hak ve borçlar atanmış mirasçının mirasçılarına geçer.
Başlık
TMK 572. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KİTAP: MİRAS HUKUKU – BİRİNCİ KISIM: MİRASÇILAR – İKİNCİ BÖLÜM: ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR – YEDİNCİ AYIRIM: MİRAS SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN DAVALAR
Madde başlığı şu şekildedir: MİRAS SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN DAVALAR – Mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi durumunda
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 572. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Yürürlükteki Kanunun 514 üncü maddesini karşılamaktadır.
Madde İsviçre Medeni Kanununun 534 üncü maddesine uygun olarak üç fıkra haline getirilmiştir.
Birinci fıkrada “mallarını teslim eylediği mirasçı” ifadesi yerine, anlamı daha iyi ifade etmek üzere “malvarlığını miras sözleşmesiyle atadığı mirasçıya devretmişse” ifadesi kullanılmıştır.
Maddenin İsviçre Medeni Kanununun 534 üncü maddenin birinci fıkrasının Fransızca metninde “resmi defter” tutma yanında ayrıca “resmi ilan” koşuluna da yer verilmiştir. Maddenin Almanca metninde ise resmi ilan koşulu yoktur. Almanca metnindeki düzenleme isabetlidir. Zira İsviçre Medeni Kanununun resmi defter tutulmasıyla ilgili 560 ıncı maddesi ve devamı hükümlerinde resmi ilan koşulu zaten aranmıştır. Ayrıca burada böyle bir koşula yer vermek gereksizdir.