Türk Medeni Kanunu Madde 56

Sayfa içeriği:

  1 Dakikalık Okuma

TMK 56. Madde

Türk Medeni Kanunumuzun 56. maddesi şu şekildedir:

Derneklerin Tanımı

Madde 56: Dernekler, gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır.

Hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz.

Başlık

TMK 56. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi: DERNEKLER

Konu başlığı:

Üst Başlık: Derneklerin Kuruluşu

Madde başlığı: Derneklerin Tanımı

Gerekçe

Türk Medeni Kanunu 56. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:

Bu maddede, 2908 sayılı Dernekler Kanununun 1. maddesinde yer alan düzenleme ve yürürlükteki Kanunun 53. maddesi birlikte ele alınmış; doktrinde ileri sürülen görüşlerden yararlanılarak dernek kavramı yeniden tanımlanmıştır. Böylece dernek kavramının, benzer kavramlardan, örneğin adi ortaklıktan, ticaret şirketlerinden, vakıftan ve gönüllü faaliyetlerden ayırt edilmesi sağlanmıştır.

Maddede verilen tanımdan hareketle, derneğin unsurlarını şu şekilde belirleyebiliriz

a- En az yedi gerçek kişinin bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmeleri,

b- Kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak amacı gerçekleştirme,

c- Tüzel kişiliğe sahip olma,

d- Örgütlenmiş kişi topluluğu olma.

İkinci fıkrada derneklerin hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla kurulamayacağı öngörülmektedir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir