TMK 546. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 546. maddesi şu şekildedir:
Miras sözleşmesi – Ortadan kaldırılması – Sağlararasında – Sözleşme veya vasiyetname ile
Madde 546 – Miras sözleşmesi, tarafların yazılı anlaşmasıyla her zaman ortadan kaldırılabilir.
Miras sözleşmesiyle mirasçı atanan veya kendisine belirli mal bırakılan kişinin, mirasbırakana karşı miras sözleşmesinin yapılmasından sonra mirasçılıktan çıkarma sebebi oluşturan davranışta bulunduğu ortaya çıkarsa; mirasbırakan, miras sözleşmesini tek taraflı olarak ortadan kaldırabilir.
Tek taraflı ortadan kaldırma, vasiyetnameler için kanunda öngörülen şekillerden biriyle yapılır.
Başlık
TMK 546. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KİTAP: MİRAS HUKUKU – BİRİNCİ KISIM: MİRASÇILAR – İKİNCİ BÖLÜM: ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR – DÖRDÜNCÜ AYIRIM: ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLARIN ŞEKİLLERİ
Madde başlığı şu şekildedir: Miras sözleşmesi – Ortadan kaldırılması – Sağlararasında – Sözleşme veya vasiyetname ile
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 546. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 493 üncü maddesini karşılamaktadır.
Madde İsviçre Medeni Kanununun 513 üncü maddesine uygun olarak üç fıkra halinde düzenlenmiş, arılaştırılmak suretiyle konu ve kenar başlıklarıyla birlikte, aslına uygun olarak yeniden kaleme alınmıştır.
Maddenin ikinci fıkrasında, mirasbırakanın miras sözleşmesinden tek taraflı olarak dönebilmesi için öngörülen “mirasbırakana karşı mirasçılıktan çıkarma sebebi oluşturan davranışların” miras sözleşmesinin yapılmasından sonra olması koşuluna yer verilmiştir. Mirasçı atanan veya kendisine belli mal bırakılan kişinin, miras sözleşmesinden önceki bu tür davranışlarının, miras sözleşmesi yapıldıktan sonra bir dönme sebebi oluşturmaması uygun görülmüştür. Bu nedenle mirasçılıktan çıkarma sebebi oluşturan bu davranışlardan miras sözleşmesinin yapılmasından sonraki tarihlerde gerçekleşmiş olması zorunluluğu aranmıştır.
Bu değişiklikler yoluyla madde İsviçre Medeni Kanununun 513 üncü maddesinin ikinci fıkrasına uygun hale getirilmiştir.