Türk Medeni Kanunu Madde 53

Sayfa içeriği:

  1 Dakikalık Okuma

TMK 53. Madde

Türk Medeni Kanunumuzun 53. maddesi şu şekildedir:

Tüzel Kişilerin Malvarlığının Tasfiyesi

Madde 53 – Tüzel kişinin malvarlığının tasfiyesi, kanunda ve kuruluş belgesinde aksine hüküm bulunmadıkça, terekenin resmi tasfiyesine ilişkin hükümlere göre yapılır.

Başlık

TMK 53. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi: TÜZEL KİŞİLER

Konu başlığı:

Üst Başlık: Kişiliğin Sona Ermesi

Madde başlığı: Malvarlığının Tasfiyesi

Gerekçe

Türk Medeni Kanunu 53. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:

Maddenin yeri, yürürlükteki hükümden, kaynak Kanundan ve 1984 tarihli Öntasarıdan farklı bir sistematik izlenmek suretiyle, “malvarlığının tasfiyesi” konusu “malvarlığının özgülenmesi” konusunun önüne alınmıştır, Bunun sebebi, özgüleme aşamasının ancak tasfiyeden sonra söz konusu olabileceği gerçeğidir.

Madde içerik itibarıyla, yürürlükteki metinden ve kaynak Kanundan ayrılarak, 1984 tarihli Öntasarının 52. maddesi hükmündeki tercihi izlemiştir. Buna göre, sona erme sebebi gerçekleşen tüzel kişinin tasfiyesi, yürürlükteki metinde olduğu gibi “…kooperatif şirketlere tatbik edilen hükümlere tevfikan…” değil, kanunda ve kuruluş belgesinde aksine hüküm bulunmadıkça, terekenin resmi tasfiyesine ilişkin hükümlere göre yapılır. Sona erme sebebi gerçekleşen tüzel kişinin tasfiyesinde uygulanacak olan terekenin resmi tasfiyesine ilişkin hükümler ile kastedilen ise 632 ve 633. madde hükümleri değil, 634 ila 636. maddeleri arasında getirilmiş olan tasfiye usulü hükümleridir. Hakim bu hükümleri doğrudan değil, ancak kıyas yoluyla uygulayabilir.

ALT KOMİSYON RAPORU

Tasarının 53. maddesindeki “ve” kelimesi “veya” olarak değiştirilmiştir.

  • İlk yayınlanma tarihi: 02 Mart 2021

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçindekiler
Bize WhatsApp'tan ulaşın!