TMK 468. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 468. maddesi şu şekildedir:
VESAYET ORGANLARININ SORUMLULUĞU – Devletin sorumluluğu
Madde 468 – Devlet, vesayet dairelerinde görevli olanların hukuka aykırı olarak sebebiyet verdikleri zararlardan doğrudan doğruya sorumlu olduğu gibi; vasi, kayyım ve yasal danışmanlara tazmin ettirilemeyen zararlardan da sorumludur.
Zararı tazmin eden Devlet, zararın meydana gelmesinde kusurlu olanlara rücu eder.
Zararın doğmasına kusurları ile sebep olanlar, rücu hakkını kullanan Devlete karşı müteselsilen sorumludurlar.
Başlık
TMK 468. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KISIM : VESAYET – İKİNCİ BÖLÜM : VESAYETİN YÜRÜTÜLMESİ – DÖRDÜNCÜ AYIRIM : VESAYET ORGANLARININ SORUMLULUĞU
Madde başlığı şu şekildedir: VESAYET ORGANLARININ SORUMLULUĞU – Devletin sorumluluğu
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 468. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 410 uncu maddesini karşılamaktadır.
Birinci fıkrada vesayet makamı ve denetim makamı gibi vesayet dairelerinde görevli olanların haksız fiilleri ile başkalarına verdikleri zarardan dolayı Devlet’in sorumlu tutulması esası getirilmiştir. Türk hukukunda geçerli olan memurların memuriyet görevleri nedeniyle verdikleri zarardan memurun değil, doğrudan doğruya Devlet’in sorumlu olduğu, zararı tazmin eden Devlet’in kendi memuruna rücu etmesine ilişkin genel ilke maddede aynen tekrar edilmiştir. Aynı kural Anayasanın 129 uncu maddesinde de yer almıştır.
Aynı fıkrada Devlet, vesayet makamlarında görevli olanlar dışında, vasi, kayyım ve yasal danışmanların verdikleri zararlardan da sorumlu tutulmuştur. Ancak Devletin vasi, kayyım ve yasal danışmanların verdikleri zararlardan sorumluluğu, ancak bu kişilerden zararın tanzim edilmemesi halinde ikinci derece bir sorumluluk olarak düzenlenmiştir.
Maddenin ikinci fıkrası Devlet’in, zarardan sorumlu kusuru olan kişilere rücu hakkını düzenlemektedir.
Maddenin üçüncü fıkrasında kusurlu kişilerin, rücu hakkını kullanan Devlet karşısında müteselsilen sorumlu oldukları hükmüne yer verilmiştir.