Türk Medeni Kanunu Madde 446

TMK 446. Madde

Türk Medeni Kanunumuzun 446. maddesi şu şekildedir:

VASİNİN GÖREVLERİ – Özen ve temsil – Kişiye özen – Küçüklerde – Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması

Madde 446 – Küçüklerin koruma amacıyla bir kuruma yerleştirilmesine vasinin başvurusu üzerine vesayet makamı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bizzat vasi karar verir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Bunun dışında usul ve yetkiyle ilgili konularda kısıtlı olsun veya olmasın erginlerin korunması amacıyla özgürlüklerinin kısıtlanmasına ilişkin hükümler uygulanır.

On altı yaşını doldurmamış çocuk bu konuda mahkemeye bizzat başvuramaz.

Başlık

TMK 446. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KISIM : VESAYET – İKİNCİ BÖLÜM : VESAYETİN YÜRÜTÜLMESİ – BİRİNCİ AYIRIM : VASİNİN GÖREVLERİ

Madde başlığı şu şekildedir: VASİNİN GÖREVLERİ – Özen ve temsil – Kişiye özen – Küçüklerde – Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması

Gerekçe

Türk Medeni Kanunu 446. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:

Eski Kanunda mevcut olmayan bu madde, kenar başlığıyla birlikte İsviçre Medeni Kanununun 405a maddesinden aynen alınmıştır.

Birinci fıkrada küçüklerin koruma amacıyla bir kuruma yerleştirilmesinde vasinin başvurusu koşuluyla vesayet makamının yetkili olduğu belirlenmiş, ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bu yetkiyi vasinin de kullanabileceği kabul edilmiştir.

İkinci fıkrada yetkiye ilişkin birinci fıkra hükmü dışındaki usul ve yetkiyle ilgili diğer konularda ergin kişilerin korunması amacıyla özgürlüklerin kısıtlanmasını düzenleyen 432 ve devamı maddelere yollama yapılmıştır.

Üçüncü fıkrada onaltı yaşını doldurmamış çocukların koruma amacıyla kuruma yerleştirilmeyi bizzat talep edemeyecekleri öngörülmüştür.

ALT KOMİSYON RAPORU

– Tasarının 446 ncı maddesinin birinci fıkrası ile 447 nci maddesinin ikinci fıkrasına vasinin denetimini sağlamak amacıyla “ve durumu derhal vesayet makamına bildirir” ibaresi eklenmiştir.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

– Tasarının 446 ncı maddesinin birinci fıkrası ile 447 nci maddesinin ikinci fıkrasına vasinin denetimini sağlamak amacıyla “ve durumu derhâl vesayet makamına bildirir” ibaresi eklenmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir