TMK 438. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 438. maddesi şu şekildedir:
VASİNİN GÖREVLERİ – Göreve başlama – Defter tutma
Madde 438 – Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek malvarlığının defteri tutulur.
Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulundurulur.
Koşullar gerektirdiği takdirde denetim makamı, vasi ve vesayet makamının isteği üzerine vesayet altındaki kişinin malvarlığının resmi defterinin tutulmasına karar verebilir. Bu defter, mirastaki resmi defterin alacaklılara karşı doğurduğu sonuçları doğurur ve oradaki usul uyarınca tutulur.
Başlık
TMK 438. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ÜÇÜNCÜ KISIM : VESAYET – İKİNCİ BÖLÜM : VESAYETİN YÜRÜTÜLMESİ – BİRİNCİ AYIRIM : VASİNİN GÖREVLERİ
Madde başlığı şu şekildedir: VASİNİN GÖREVLERİ – Göreve başlama – Defter tutma
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 438. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Yürürlükteki Kanunun 382 inci maddesini karşılamaktadır. İsviçre Medeni Kanununun 398 inci maddesi hükmüne paralel olarak üç fıkra halinde düzenlenmiştir.
Birinci fıkrada malvarlığının deflerinin tutulabilmesi için, vasinin atanmasına ilişkin kararın kesinleşmiş olması öngörülmüştür. Aynı fıkrada “sulh mahkemesi” yerine “vesayet makamı” denilmiştir.
İkinci fıkraya göre, ayırt etme gücüne sahip olan vesayet alandaki kişi, defter tutulurken olanak bulunduğu taktirde hazır bulundurulacaktır.
Maddenin üçüncü fıkrasında sözü edilen kişinin malvarlığı için tutulacak resmi defter, mirasta söz konusu olan 619 uncu maddede öngörülen defterle benzerlik arzetmektedir. Bu nedenle defterin tutulması, alacaklılara karşı hüküm ve sonuçları konularında 619 ve devamı maddelere yollama yapılmıştır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 438 inci maddesinin son fıkrasının ikinci cümlesinin başında yer alan “Bu defter” ibaresinden sonra “,” konmuştur.