⚡ Bu yazımızda Türk Medeni Kanunumuzun 32. maddesini inceledik. Maddenin gerekçesini, uygulama alanını ve çözdüğü uyuşmazlıkları yazımızın devamında bulacaksınız.
32. maddede gaiplik kararının nasıl verileceği, ölüm tehlikesi içerisinde kaybolan kişi hakkında yapılacaklar anlatılmıştır.
TMK 32. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 32. maddesi şu şekildedir:
Gaiplik Kararı
Madde 32 – Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye’deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye’de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesidir.
Başlık
TMK 32. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi: KİŞİLER HUKUKU
Konu başlığı: Kişiliğin başlangıcı ve sonu
Madde başlığı: Gaiplik Kararı
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 32. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Maddenin birinci fıkrasında “hakları ölüme muallak kimselerin talebi” yerine “hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine” ifadesi kullanılmış ve fıkra böylece daha arı bir Türkçeyle kaleme alınmıştır.
Yürürlükteki maddenin ikinci fıkrasında yetkili mahkemenin belirlenmesinde son çare olarak “pederinin mukayyet olduğu mahallin hakimi” öngörülmüştür. Kadın-erkek arasındaki eşitliği zedeleyen hükümlerin Medeni Kanunumuzdan tasfiyesi amacıyla bu hüküm “anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi” şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklik sayesinde özellikle evlilik dışı doğan ve anasının nüfusuna kayıtlı olan çocuklar ile babası belli olmayan anasının nüfusuna kayıtlı çocukların gaipliğine karar verilmesinde yetkili mahkemenin ananın kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi olduğu açıklanmış olmaktadır.