TMK 316. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 316. maddesi şu şekildedir:
Erginlerin ve kısıtlıların evlat edinilmesi – Araştırma
Madde 316 – Evlat edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından, evlat edinen ile edinilenin dinlenmelerinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilir.
Araştırmada özellikle evlat edinen ile edinilenin kişiliği ve sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlat edinenin eğitme yeteneği, evlat edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşturulması gerekir.
Evlat edinenin altsoyu varsa, onların evlat edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri de değerlendirilir.
Başlık
TMK 316. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: HISIMLIK – BİRİNCİ BÖLÜM: SOYBAĞININ KURULMASI – DÖRDÜNCÜ AYIRIM : EVLAT EDİNME
Madde başlığı şu şekildedir: Erginlerin ve kısıtlıların evlat edinilmesi – Araştırma
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 313. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
İsviçre Medeni Kanununun 268a maddesinden alınan bu maddede, hakimin evlat edinme kararı vermeden önce ciddi bir araştırma yapması zorunluluğu ile bu araştırmanın kapsam ve içeriği düzenlenmektedir. Evlat edinme şahsa bağlı bir hak olduğundan, hakim, evlat edinenin şahsi durumu hakkında tam bir kanaata sahip olmak bakımından, evlat edinen ile evlat edinileni birlikte dinleyecektir.
Hakim bu araştırmayı yaparken örneğin, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi koruyucu kurum ve kuruluşların bu konudaki yazılı görüşlerinden de yararlanabilecektir.