TMK 305. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 305. maddesi şu şekildedir:
Küçüklerin evlat edinilmesi
Madde 305 – Bir küçüğün evlat edinilmesi, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır.
Evlat edinmenin her halde küçüğün yararına bulunması ve evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi de gerekir.
Başlık
TMK 305. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: HISIMLIK – BİRİNCİ BÖLÜM: SOYBAĞININ KURULMASI – DÖRDÜNCÜ AYIRIM : EVLAT EDİNME
Madde başlığı şu şekildedir: Küçüklerin evlat edinilmesi
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 305. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 253 üncü maddesini karşılamaktadır. Maddede, İsviçre Medeni Kanununun 264 üncü maddesi örnek alınmıştır. Madde, henüz ergin olmayanların evlat edinilmelerini, onların evlat edinen tarafından iki yıl sureyle bakılmış ve eğitilmiş olmaları koşuluna bağlamaktadır. Böylece, bir kimsenin bakmadığı ve eğitimine hiçbir katkısı olmadığı herhangi bir küçüğü evlat edinmesi engellenmekte ve bir çeşit deneme süresiyle, tarafların birbirlerini tanımalarına da olanak sağlanmaktadır.
Maddenin ikinci fıkrasında, evlat edinme işleminin olmazsa olmaz bir koşulu olarak, bu işlemin küçüğün yararına olması gerektiği belirtilmekte ve ayrıca evlat edinme işleminin evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarını hakkaniyete aykırı bir şekilde zedelememesi koşulu öngörülmektedir. Hakime takdir yetkisi tanıyan bu hüküm, yürürlükteki Kanunun 253 üncü maddesinde aranan, evlat edinenin (düzgün soybağlı) altsoyunun bulunmaması şartını, küçüklerin evlat edinilmesi açısından ortadan kaldırmaktadır.
ALT KOMİSYON RAPORU
- Tasarının 305 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “iki” yıllık süre fazla bulunarak “bir” yıla indirilmiştir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
- Tasarının 305 inci maddesinin birinci fıkrasındaki “iki” yıllık süre fazla bulunarak “bir” yıla indirilmiştir.