TMK 253. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 253. maddesi şu şekildedir:
Paylaşmalı Mal Ayrılığı – Paylaştırma yöntemi
Madde 253 – Paylaştırmanın ayın olarak yapılması asıldır. Buna olanak yoksa bedel eklemek suretiyle paylar denkleştirilir. Eşlerden birinin diğerine ödeyeceği bedel, malların tasfiye anındaki sürüm değerlerine göre hesaplanır. Bu hesaplamada paylaşım konusu malların edinilmesinden doğan borçlar indirilir.
Denkleştirme bedelinin derhal ödenmesi kendisi için ciddi güçlükler doğuracaksa, borçlu eş ödemelerin uygun bir süre ertelenmesini isteyebilir.
Aksine anlaşma yoksa, tasfiyenin sona ermesinden başlayarak denkleştirme bedeline faiz yürütülür; durum ve koşullar gerektiriyorsa ayrıca borçludan güvence istenebilir.
Başlık
TMK 253. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ AYIRIM: PAYLAŞMALI MAL AYRILIĞI
Madde başlığı şu şekildedir: Paylaşmalı Mal Ayrılığı – Paylaştırma yöntemi
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 253. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Burada paylaştırma istemi karşısında, aynen taksimin mümkün olmaması haline benzer bir hüküm getirilmiştir. Böyle bir olanaksızlık halinde, malik olan eşe aynen 564 üncü maddede olduğu gibi bir seçim hakkı tanımıştır. İlgili eş, ya malı verip kendi payını bedel olarak isteyebilecek, ya da malı alıp istem sahibine bedel ödeyecektir. Bu fıkraya göre, eşlerden her biri paylaşmadan kaynaklanan alacağına mahsuben, yetmezse üstünü tamamlamak suretiyle, birlikte yaşamış oldukları konutun kendisine bırakılmasını isteyebilecektir.
Maddenin ikinci fıkrası paylaştırma konusu mala ilişkin borçların mevcudiyeti halinde, bu borçların çıkarılmasından sonra kalan net değer üzerinden paylaşıma hükmedileceğini öngörmektedir.
ALT KOMİSYON RAPORU
– Tasarının 253 üncü maddesinin birinci fıkrasına yapılan ilave ile malın maliki eşin diğer eşin payını “ödeme günündeki parasal değeriyle” ödeyebileceği hususuna açıklık getirilmiştir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 253 üncü maddesi, paylaştırma yönteminin uygulanmasında 239 uncu madde ile paralelliğin sağlanması amacıyla üç fıkra olarak yeniden düzenlenmiştir.