TMK 1014. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 1014. maddesi şu şekildedir:
TAPU SİCİLİ – İşlemler – Tescilin ve terkinin koşulları – İstem – Terkin ve değişiklik için
Madde 1014 – Bir tescilin terkin edilmesi veya değiştirilmesi, ancak bu kaydın kendilerine hak sağladığı kimselerin yazılı beyanı üzerine yapılabilir.
Başlık
TMK 1012. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – ÜÇÜNCÜ KISIM: ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ – İKİNCİ BÖLÜM: TAPU SİCİLİ
Madde başlığı şu şekildedir: TAPU SİCİLİ – İşlemler – Tescilin ve terkinin koşulları – İstem – Terkin ve değişiklik için
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 1012. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Eski Kanunun 923 üncü maddesini karşılamaktadır.
Eski metinde yanlış olarak, bir tescilin taşınmaz malikinin yazılı beyanı üzerine terkin edileceği belirtilmiştir. Bu hüküm yazılı olduğu biçimde uygulanırsa, bir taşınmaz maliki, taşınmaz üzerinde başkası lehine kurulu bulunan bir irtifak veya rehin hakkını kolayca terin ettirebilecektir. Kaynak Kanunun 964 üncü maddesine göre ise, bir tescilin terkin edilmesi veya değiştirilmesi için, bu kayın kendilerine hak sağladığı kimselerin yazılı beyan gereklidir. Maddenin ifadesi bu esas uyarınca düzeltilmiştir.
Eski Kanunun ikinci fıkrasında yer alan, “Hak sahiplerinin sicile vazedecekleri imza, bu beyan yerine kaim olur” biçimindeki hüküm, Ülkemizde uygulama yeri olmadığından, maddeye alınmamıştır.