TMK 1000. Madde
Türk Medeni Kanunumuzun 1000. maddesi şu şekildedir:
Madde başlığı şu şekildedir: TAPU SİCİLİ – Kurulması – Sicilin unsurları – Tapu kütüğü
Madde 1000 – Her taşınmaza kütükte bir sayfa ayrılır ve sayfa numaraları birbirini izler.
Bir taşınmazın bölünmesi veya birden çok taşınmazın birleştirilmesi halinde uyulacak usul Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Kütüğün her sayfasındaki özel sütunlara şunlar tescil edilir:
1. Mülkiyet,
2. Taşınmaz üzerinde kurulmuş olan veya o taşınmaz lehine başka taşınmaz üzerinde kurulmuş bulunan irtifak hakları ile taşınmaz yükü,
3. Taşınmaz üzerindeki rehin hakları.
Eklentiler, malikin isteği üzerine beyanlar sütununa kaydedilir. Yapılan bu kayıt, ancak kütükte hak sahibi olarak görünenlerin rızasıyla kütükten silinebilir.
Aynı malike ait olan birden çok taşınmaz, sınırları birbirine bitişik olmasa bile, malikin istemiyle kütükte ortak bir sayfaya kaydedilebilir. Bu sayfaya yapılan rehin tescilleri, o sayfada kayıtlı bulunan bütün taşınmazları bağlar; aynı sayfada kayıtlı bu gibi taşınmazlardan bir kısmı malikin istemi üzerine veya mahkeme kararıyla o sayfadan çıkarılırsa, çıkarılan taşınmazlar üzerinde tescil edilmiş bulunan haklar saklı kalır.
Başlık
TMK 1000. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: EŞYA HUKUKU – ÜÇÜNCÜ KISIM: ZİLYETLİK VE TAPU SİCİLİ – İKİNCİ BÖLÜM: TAPU SİCİLİ
Madde başlığı şu şekildedir: TAPU SİCİLİ – Kurulması – Sicilin unsurları – Tapu kütüğü
Gerekçe
Türk Medeni Kanunu 1000. maddesinin gerekçesi ise şu şekildedir:
Maddenin konu başlığı “Sicilin unsurları şeklinde düzeltilmiştir.
Kaynak Kanunun tapu kütüğüne ilişkin 945, 946 ve 947 inci maddeleri dikkate alınarak maddenin kenar başlığı “Tapu kütüğü” olarak ifade edilmiştir.
Maddenin birinci fıkrası, kaynak Kanunun 945 inci maddesinin birinci fıkrası dikkate alınarak düzenlenmiştir. Böylelikle yürürlükteki Kanunda yer verilmeyen” tapu sicili sisteminin temelini oluşturan ve taşınmaza sayfa açılması ilkesini belirleyen hükme maddede yer verilmiştir.
İkinci fıkra, yürürlükteki Kanunun 913 üncü maddesin karşılamaktadır.
Üçüncü ve dördüncü fıkralar, kaynak Kanunun 946 ıncı maddesinde yer alan iki fıkrayı karşılamaktadır. Üçüncü fıkrada tapu kütüğünün ayrı sayfasına tescil edilecek ayni haklar belirtilmiş; dördüncü fıkrada ise, eklentilerin beyanlar sütununa yazılmasına dayanak sağlanmış olmaktadır.
Aynı malike ait taşınmazlara tapu kütüğünde ortak sayfa açılması hakkındaki beşinci fıkra, yürürlükteki Kanuna alınmamış olan kaynak Kanunun 947 inci maddesindeki hüküm örnek alınarak düzenlenmiştir.