Bilinen En Son Adres Ne Demektir? (Tebligat Hukuku)

Bilinen En Son Adres Nedir?

Bilinen en son adres, tebligat hukuku bağlamında, bir kişinin resmi kayıtlara son olarak bildirdiği veya resmi makamlarca kaydedilmiş olan, kişinin yaşadığı veya fiilen zaman geçirdiği en güncel adresini ifade eder. Bu adres, tebligat yapılacak kişinin yasal olarak ulaşılabilir olduğu ve tebligatın yasal olarak geçerli kabul edileceği adres olarak kabul edilir.

Bilinen son adres kişinin sürekli oturduğu adres anlamına gelmez. Örneğin bir iş yeri adresi de kişinin bilinen son adresi olabilir. Bilinen son adres tespit edilirken tebliğ isteyen kişinin beyanı, muhatabın beyanı veya belgelerdeki bilgiler esas alınır.

Tebligat Hukukunda Bilinen Son Adresin Rolü ve Önemi

Bu kavramın Türk Hukukundaki önemi Tebligat Kanunu’nun “Bilinen Adreste Tebligat” başlıklı 10. maddesinden kaynaklanmaktadır. İlgili kanun ve yönetmelik maddeleri şu şekildedir:

Tebligat Kanunu Madde 10 - Bilinen Adreste Tebligat

TK Madde 10 – Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartıyla her yerde tebligat yapılması caizdir.

Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.

Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik Madde 16 Fıkra 2 - Bilinen Adrese Tebligat

(2) Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Ayrıca başkaca adres araştırması yapılmaz. 79. maddenin ikinci fıkrasına göre renkli bastırılan tebligat zarfında, adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi olduğu belirtilerek bu adrese tebligat yapılacağına dair meşruhata yer verilir.

Kanun ve yönetmelikte yer alan “Bilinen Adrese Tebligat” başlıklı maddelerden de anlaşılacağı üzere, bilinen en son adresin doğru şekilde tespit edilmesi önem arz etmektedir. Aksi taktirde tebligat süreci gecikebilir. Bilinen en son adrese çıkarılan tebligat herhangi bir gerekçe ile iade döner ise bu durumda Adres Kayıt Sisteminde (AKS) yer alan adres, bilinen son adres sayılacaktır. AKS’deki adrese normal yolla tebligat yapılacaktır. Normal tebligatın iade edilmesi durumunda Tebligat Kanunu madde 21/2’ye göre tebligat yapılabilir.

Bilinen En Son Adrese Tebligat Yapılamazsa (İmkansızlık Sebebiyle)

Eğer bir kişinin bilinen son adresine tebligat yapılamazsa (eksik adres, binanın yıkılmış olması gibi tebligat imkansızlığı kast edilmektedir), yasalarda belirtilen diğer yöntemler (örneğin, ilanen tebligat, adres araştırması) devreye girer. Bu durum, tebligatın amacına ulaşmasını ve hukuki süreçlerin adil bir şekilde işlemesini sağlamak için önemlidir.

Bilinen En Son Adrese Yapılan Tebligat İade Olursa

Yukarıda açıkladığım “imkansızlık” halinden farklı olarak, eğer ki bilinen adres doğru bir şekilde tespit edilir, ancak adreste kimse bulunamaz veya adrestekiler tebligat yapılacak kişiyi tanımadığını ifade ederse, bu durumda tebligat iade olur. Böyle bir iade durumunda tebligat yapılacak kişi ya yeni bir adrese taşınmasına rağmen sistemdeki adresini güncellememiştir, ya da kasten yanlış bir adres beyan etmiştir. Tebligat Kanunu’nun 21. maddesinin 2. fıkrası gereği adresini güncellemeyen veya yanlış adres bildiren bu kişinin sistemdeki adresine “Mernis Adresidir” şerhli ikinci bir tebligat çıkarılır ve adreste bulunmasa/tanınmasa dahi tebligat muhtara bırakılıp kapıya ihtar bırakılarak tebligat o tarihte ilgili kişiye yapılmış sayılır.

Yargıtay Kararları

Tebligatın geçerliliği üzerinde bilinen son adresin kritik bir etkisi bulunmaktadır. Emsal olaylar ve Yargıtay kararlarıyla bilinen en son adresin Tebligat Hukukundaki önemini daha iyi kavrayabiliriz.

  • Öncelikle Bilinen En Son Adrese Tebligat Yapılmalıdır: Davalının Ankara adresine çıkarılan dava dilekçesi tebligatı, birlikte yaşayan teyzesine tebliğ edilmiştir. Davalının bilinen en son adresi bu adresi olduğu halde mernis adresine Tebligat Kanunu’nun 21/2.maddesi uyarınca gerekçeli kararın tebliği usulsüzdür. (Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Esas: 2022/4865 – Karar: 2022/7561 sayılı kararı)
  • İlanen Tebligattan Önce Bilinen Yurt Dışı Adresine Tebligat Çıkarılmalıdır: Davalıların bilinen yurtdışı adresleri bulunmasına rağmen, dava dilekçesinin doğrudan ilanen tebliğ edilmesi usulsüzdür. (Yargıtay 14. Hukuk Dairesi Esas: 2016/13038 – Karar: 2020/719 sayılı kararı)
  • Bilinen En Son Adres İle Sistemdeki Adres Aynıysa İkinci Tebligat Mernis Şerhli Yapılabilir: (Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Esas: 2013/21372 – Karar: 2013/29142 sayılı kararı)

Sonuç

Bilinen son adres, kişinin resmi işlemler, mahkeme kararları, idari bildirimler ve benzeri önemli tebligatlar için ulaşılabilir olduğu adres olarak kabul edilir ve bu adresin yanlış bildirilmesi durumunda kişi telafisi güç hak kayıplarıyla karşılaşır. Bu nedenle, adres değişikliklerinizi resmi makamlara bildirmenizi ve kayıtları güncel tutmanızı öneriyorum.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir