TCK 343. Madde
Türk Ceza Kanunumuzun 343. maddesi şu şekildedir:
Yabancı Devletlerle Olan İlişkilere Karşı Suçlar – Karşılıklılık koşulu
Madde 343 – (1) Bu bölümde yazılı hükümlerin uygulanması, karşılıklılık koşuluna bağlıdır.
Başlık
TCK’nın 343. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Özel Hükümler – DÖRDÜNCÜ KISIM: Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler – SEKİZİNCİ BÖLÜM: Yabancı Devletlerle Olan İlişkilere Karşı Suçlar
Madde başlığı şu şekildedir: Karşılıklılık koşulu
Gerekçe
Türk Ceza Kanunu’nun 343. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METNİN GEREKÇELERİ
Madde 478. Madde, 475 ila 477 nci maddelerin uygulanmasını, mağdurun mensubu olduğu devlet kanununca da aynı esasların Türkiye bakımından kabul edilmiş bulunmasına yani karşılıklılık kuralına bağlamış bulunmaktadır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Madde, bu Bölümde yer alan hükümlerin uygulanmasını, mağdurun mensubu olduğu devlet kanununca da aynı esasların Türkiye bakımından kabul edilmiş bulunmasına yani karşılıklılık kuralına bağlamış bulunmaktadır.
TBMM Kabul Metni
344 üncü maddeyi 343 üncü madde olarak okutuyorum:
Karşılıklılık koşulu
MADDE 343. – (1) Bu bölümde yazılı hükümlerin uygulanması, karşılıklılık koşuluna bağlıdır.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.
Komisyon Başkanının bir söz talebi var.
Buyurun Sayın Başkanım.
ADALET KOMİSYONU BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN (Zonguldak) – Sayın Başkan, çok değerli milletvekili arkadaşlarım; Sayın Bakanımızın, milletvekili arkadaşlarımızın sıkça dile getirdiği ve hukukçular arasında, anayasalardan bile daha önemli olduğu değerlendirilen Türk Ceza Yasa Tasarısını bütün milletvekili arkadaşlarımızın, grup yönetimlerimizin hoşgörülü katkılarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Komisyonumuz adına, bütün arkadaşlarımıza, bütün milletvekili arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Aslında, milletvekili arkadaşlarımız için belki bir haksızlık da yapıldı; çünkü, değerli arkadaşlarımız, 720 sayfalık bu dokümanı, ancak tatil dönüşü olağanüstü toplantıdan sonra alıp, inceleme imkânı bulabildikleri kadar buldular; ama, bütün bunlara rağmen, grup yöneticisi arkadaşlarımızın, milletvekillerimizin gayretiyle bu sonuca kadar varmış bulunuyoruz.
Bildiğiniz gibi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ceza mevzuatımızla ilgili dörtlü bir paket bulunmaktadır. Bunlardan biri, eski deyimle, istinaf mahkemeleri, yeni adıyla Bölge Adliye Mahkemeleri Yasası Tasarısı; biri, şimdi görüşerek son iki maddesine geldiğimiz Türk Ceza Yasası Tasarısı; bir diğeri, Adalet Komisyonu altkomisyonunda görüşmelerin yaklaşık yarısına kadar gelinen Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası Tasarısı ve bir diğeri de, henüz altkomisyonda çalışmalarına başlayamadığımız Ceza İnfaz Yasası Tasarısı . Bu dört yasayı bir ve beraber düşünmek lazım. Burada yapılan konuşmalardan da görüldü ki, bazı arkadaşlarımızın eleştirileri, aslında, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda; bazı arkadaşlarımızın eleştirileri, aslında, Ceza İnfaz Yasasında düzenlendi yahut düzenlenecek. Burada, hepsini beraber, bir bütün halinde düşündüğümüz ve değerlendirdiğimiz takdirde, kuşku duymuyorum ki, değerli arkadaşlarımızın, milletvekillerimizin kafasında mevcut olabilecek birtakım tereddütler de kendiliğinden giderilecektir.
Değerli arkadaşlarım, Bölge Adliye Mahkemeleri Kanunu Tasarısını görüştüğümüz ve bitirdiğimiz 25.6.2003 tarihli oturumun sonunda, ben, söz almış ve Yüce Kurulunuzda “son maddelerine geldiğimiz tasarıyla ilgili bir hususu Yüksek Heyetin dikkatine sunmak istiyorum.
Şimdi, istinaf mahkemeleri dediğimiz bu Bölge Adliye Mahkemeleri Kurulması Hakkındaki Kanun ile Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve Ceza Kanunu çok yakından birbirleriyle bağımlı ve bağlantılıdır. O nedenle, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile Ceza Kanunu henüz Komisyonumuzda bitirilemedi; Ceza Kanununa henüz başlayamadık. İstinaf Mahkemeleri Kanununu çıkarıp Ceza Kanununu ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununu çıkarmadığımız takdirde, yani, bunları bir bütünlük içerisinde yürürlüğe koymadığımız takdirde uygulamada çok ciddî sorunlarla karşılaşabiliriz” demiş ve Bölge Adliye Mahkemeleri Kanununun son iki maddesini komisyonumuza geri çekmiştik.
Şimdi, Bölge Adliye Mahkemeleri Kanunu şu anda bizim komisyonumuzda. Neyi bekliyor; bu Ceza Kanununun bitmesini bekliyor; bugün bitirdik. Şimdi, önümüzde, bitirmemiz ve bu iki yasayla birlikte, beraber yürürlüğe koymamız gereken Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası ile Ceza İnfaz Yasası bulunmaktadır.
Bütün bunları bir bütünlük içerisinde Yüce Kurulun önüne getirebilmek amacıyla, yani, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile Ceza İnfaz Kanununu da bitirip dördünü birden Yüksek Heyetinizin önüne getirmek amacıyla son iki maddesine gelmiş olduğumuz Ceza Yasası Tasarısının bu son iki “yürürlük” ve “yürütme” maddelerini İçtüzüğümüzün 88 inci maddesine göre Komisyonumuza geri çekiyoruz
Teşekkür ederim, saygılar sunarım.
BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Komisyonun, İçtüzüğün 88 inci maddesine göre son iki maddesini geri çekmesini, İçtüzük gereği yerine getiriyorum ve son iki madde Komisyona geri verilmiştir.