Türk Ceza Kanunu Madde 263

TCK 263. Madde

Türk Ceza Kanunumuzun 263. maddesi şu şekildedir:

Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar – Kanuna aykırı eğitim kurumu

Madde 263 – (Mülga madde: 17.04.2013 – 6460 S.K/Madde 13) İşbu madde yürürlükten kaldırılmıştır.


Başlık

TCK’nın 263. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Özel Hükümler – DÖRDÜNCÜ KISIM: Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler – BİRİNCİ BÖLÜM: Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar

Madde başlığı şu şekildedir: Kanuna aykırı eğitim kurumu


Gerekçe

Türk Ceza Kanunu’nun 263. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:

HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METNİN GEREKÇELERİ

Madde 418. Madde, aslında Türk eğitim sistemini korumak amacını gütmektedir. Böylece kişileri eğitmek amacıyla kanun ve nizamlara aykırı olarak her türlü öğretim ve eğitim kurumunun açılması ve ruhsatsız öğretmenlik yapılması ve bunların çalıştırılması suç haline getirilmiştir. Maddenin korumakta bulunduğu yarar itibarıyla boşluk meydana gelmemesi için eğitim, öğretim ve yetiştirme kurumları gösterilmekle beraber “benzeri” sözcüğü kullanılmış böylece sonradan da ortaya çıkabilecek diğer kurumlar maddenin kapsamı içine alınmıştır. Maddedeki düzenleme sınırlayıcı nitelikte değildir. Kanun ve nizamlara aykırı olarak açılmış bu tür kurumlarda öğretmenlik yapmak ve öğretmenleri buralarda çalıştırmak da ceza ile karşılanmıştır.

Maddenin ikinci fıkrasında, birinci fıkrada belirtilen okul ve diğerlerinin kapatılacağı da açıklanmıştır; ancak söz konusu kurumlar, örneğin bir derneğe ait ise, bu nedenle dernek değil ve fakat sadece okul ve dairenin kapatılmasına karar verilecektir.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

Madde metninde, kanuna aykırı eğitim suçu tanımlanmıştır.


TBMM Kabul Metni

263 üncü maddeyi okutuyorum:

Kanuna aykırı eğitim kurumu

MADDE 263. – (1) Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara ve buralarda öğretmenlik yapanlar ile bunları çalıştıranlara altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada gösterilen yerlerin kapatılmasına da karar verilir.

BAŞKAN – Madde üzerinde 1 adet önerge vardır, önergeyi okutup, işleme alacağım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan Türk Ceza Kanunu Tasarısının 263 üncü maddesinin birinci fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Haluk İpek

Kemal Anadol

Eyüp Fatsa

Ankara

İzmir

Ordu

Ensar Öğüt

Muharrem İnce

Ardahan

Yalova

(1) Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

BAŞKAN – Komisyon önergeye katılıyor mu?

ADALET KOMİSYONU BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN (Zonguldak) – Genel Kurulun takdirine bırakıyoruz Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Hükümet?..

ADALET BAKANI CEMİL ÇİÇEK (Ankara) – Katılıyoruz Sayın Başkan.

HALUK İPEK (Ankara) – Gerekçe okunsun Sayın Başkan.

BAŞKAN – Gerekçeyi okutuyorum:

Gerekçe:

Söz konusu suçun özellikle öğretmenlik yapan kişiler açısından oluşabilmesi için, kurumun kanuna aykırı olarak açıldığının bilinmesi, yani suçun doğrudan kastla işlenmesi gerektiği düşüncesiyle, fıkra metninde değişiklik yapılması uygun görülmüştür.

BAŞKAN – Komisyonun takdire bıraktığı, Hükümetin katıldığı önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

263 üncü maddeyi, kabul edilen önerge doğrultusunda oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir