TCK 240. Madde
Türk Ceza Kanunumuzun 240. maddesi şu şekildedir:
Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar – Mal veya hizmet satımından kaçınma
Madde 240 – (1) Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Başlık
TCK’nın 240. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Özel Hükümler – ÜÇÜNCÜ KISIM: Topluma Karşı Suçlar – DOKUZUNCU BÖLÜM: Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar
Madde başlığı şu şekildedir: Mal veya hizmet satımından kaçınma
Gerekçe
Türk Ceza Kanunu’nun 240. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METNİN GEREKÇELERİ
Madde 344. Maddenin birinci fıkrasında, halkın beslenmesi, ısınması ve sağlığı için lüzumlu olan veya belli başlı ekonomik faaliyetlerde kullanılan veya kamu için gerekli olmalarından dolayı Bakanlar Kurulu veya ilgili bakanlıklar veya yetkili mercilerce fiyatları saptanıp ilan edilen temel ihtiyaç maddelerini satışa çıkarmayan, satıştan kaçıran, saklayan ve satılmadığı halde satılmış gibi gösteren veya fazla fiyatla satan, bu eşya ve maddelerin imali, satışı, dağıtımı, depolanması, ticareti veya bunlar üzerinde kazanç amacı güden bir faaliyette bulunan kişiler hakkında yaptırımlar getirilmektedir, ayrıca bu malların müsaderesine veya mülkiyetin Devlete geçmesine karar verilmesi öngörülmektedir.
Birinci fıkranın (3) numaralı bendinde, sağlığın korunmasında ve tedavisinde kullanılan “biyolojik madde” kavramından, kan, sperm ve gen gibi insan bedeninde bulunan organik materyaller anlaşılmaktadır.
İkinci fıkra, birinci fıkrada belirtilen şeylerin resmi mercilere bildirilmesine ilişkin kararlara uymayanları veya gerçeğe aykırı beyanda bulunanları cezalandırmaktadır.
Üçüncü fıkra, fiillerin ikiden fazla kimse tarafından birlikte veya bir şirket veya kuruluş faaliyeti sonucu işlenmesi halinde, cezanın üçte biri oranında artırılmasını öngörmektedir.
Dördüncü fıkrada ise, maddenin değerine göre ceza indirimi yapılacaktır. Ancak mükerrirler hakkında indirim hükmü uygulanmayacaktır.
Beşinci fıkra, zaptolunan suç konusu yiyecek, eşya ve maddelerin gerektiğinde hakim veya mahkeme kararıyla satılabilmesine olanak vermektedir.
Altıncı fıkrada, yalan haber yaymak veya duyurmak veya başka hileler kullanmak suretiyle birinci fıkradaki erzak, madde, mal veya eşyanın azalmasına, darlığına neden olunduğu takdirde uygulanacak yaptırıma yer verilmektedir.
Maddenin yedinci fıkrasında, fail hakkında uygulanacak fer’i cezalar ve bunların infazı hususundaki esaslar gösterilmektedir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Madde metninde, belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınmak fiili suç olarak tanımlanmıştır. Ancak, bu suçtan dolayı failin cezalandırılabilmesi için, belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınmak suretiyle kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkması gerekir. Böylece, kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkması, söz konusu suçun bir objektif cezalandırılabilme şartını oluşturmaktadır. Örneğin, özel hukuk tüzel kişileri eliyle verilen sağlık hizmetlerini aksatarak, belli bir güzergahta toplu taşımacılık hizmetini durdurarak, ekmek gibi temel ihtiyaç maddelerinin üretimini durdurarak, akaryakıt satışını durdurarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olunabilir.
TBMM Kabul Metni
240 ıncı maddeyi okutuyorum:
Mal veya hizmet satımından kaçınma
MADDE 240. – (1) Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum : Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.