TCK 147. Madde
Türk Ceza Kanunumuzun 147. maddesi şu şekildedir:
Malvarlığına Karşı Suçlar – Hırsızlık – Zorunluluk hali
Madde 147 – (1) Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, olayın özelliğine göre, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Başlık
TCK’nın 147. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Özel Hükümler – İKİNCİ KISIM: Kişilere Karşı Suçlar – ONUNCU BÖLÜM: Malvarlığına Karşı Suçlar
Madde başlığı şu şekildedir: Zorunluluk hali
Gerekçe
Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METNİN GEREKÇELERİ
Madde 205. Maddede, hafif hırsızlık halleri düzenlenmiş ve bu hallerde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun şikayetine bağlı tutulmuş, re’sen yapılacak işlemlerin yaratabileceği sakıncaların giderilmesi istenmiştir.
Hafif hırsızlık hallerinden birincisi kullanma hırsızlığıdır. Suçun oluşması bazı koşullara tabi tutulmuştur.
Bu hırsızlık şeklinin oluşması için failin alma hareketini yaparken malı kullandıktan sonra iade etmek maksadını önceden taşıması şarttır. Bu itibarla failde özel bir kastın bulunması gerekmektedir. Fail malı fiilen iade ettiği veya zilyedin kolaylıkla bulabileceği bir yere bıraktığında kendisindeki özel kast meydana çıkmış olur. Ancak failde söz konusu özel kast bulunmakla beraber henüz malı iade etmeden yakalanacak olursa, özel kastın tespiti halinde yine de bu hafif hırsızlık hali gerçekleşmiş bulunur. Bu tür hırsızlık halinde kullanmanın her halde kısa sayılacak bir süre devam etmesi temel koşuldur. Birkaç gün kullandıktan sonra iade halinde bu madde uygulanmayacaktır.
(2) numaralı bentte müşterek veya iştirak halinde mülkiyete konu olan bir malın çalınması durumu düzenlenmiştir. Suçun bu şeklinin oluşması için failin malın hukuki durumunu bilmesi gerekir. Kendi hissesine isabet eden kısmı alması halinde haksız bir yararın sağlanmadığı ve fiilin, olsa olsa, kendiliğinden hak alma suçunu teşkil ettiği düşünülebilir. Hırsızlıkta gözetilen yararın “haksız” olmasının şart olmadığı kabul edildiği ve müşterek veya iştirak halinde mülkiyette hisse oranının ve bu hisseye giren malın tür ve miktarını belirlemenin zorunluluğu göz önüne alınarak böyle bir durumda da hafif hırsızlık halinin oluşacağı kabul edilmiştir.
Maddenin (3) numaralı bendi, ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için bir mal hakkında hırsızlık suçunun icrasını hafif hırsızlık saymaktadır. Ağır ve acil ihtiyaç, örneğin hasta olan çocuk için ilaç çalınması, açlık nedeni ile gıda maddesi çalınması gibi halleri kapsar. Yoksa tepsilerce baklavanın yenilmesi veya götürülmesi halinde bu madde uygulanamaz.
Bu haller dışında, failin çaldığı malı iade veya tazmin etmesi esasen etkin pişmanlık halini oluşturacağından 39 uncu madde uygulanacaktır.
Maddenin son fıkrası, hafif hırsızlığın bütün şekillerinin soruşturma ve kovuşturmasını şikayete bağlı tutmuştur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Madde metninde, hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde, zaruret halinin varlığı kabul edilmektedir. Ağır ve acil ihtiyaç, örneğin hasta olan çocuk için ilaç çalınması, açlık nedeni ile gıda maddesi çalınması gibi halleri kapsar. Ancak, bu durumda hakime olayın mahiyetine göre, verilecek cezada indirim yapma veya ceza vermekten sarfınazar etme konusunda takdir yetkisi tanınmıştır.
TBMM Kabul Metni
147 nci maddeyi okutuyorum:
Zorunluluk hâli
MADDE 147. – (1) Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi hâlinde, olayın özelliğine göre, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.