TBK 98. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 98. maddesi şu şekildedir:
Borçların İfası; İfa zamanı; Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde; İfa güçsüzlüğü;
Madde 98: Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmede, taraflardan birinin borcunu ifada güçsüzlüğe düşmesi ve özellikle iflas etmesi ya da hakkındaki haciz işleminin sonuçsuz kalması sebebiyle diğer tarafın hakkı tehlikeye düşerse bu taraf, karşı edimin ifası güvence altına alınıncaya kadar kendi ediminin ifasından kaçınabilir.
Hakkı tehlikeye düşen taraf, ayrıca uygun bir sürede istediği güvence verilmezse sözleşmeden dönebilir.
Başlık
TBK’nın 98. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – İKİNCİ BÖLÜM: Borç İlişkisinin Hükümleri – BİRİNCİ AYIRIM: Borçların İfası
Madde başlığı şu şekildedir: Borçların İfası – İfa zamanı – Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde – İfa güçsüzlüğü
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 98. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 82. maddesini karşılamaktadır.
Tasarının iki fıkradan oluşan 97. maddesinde, ifa güçsüzlüğüne düşen borçlu karşısında alacaklının sahip olduğu haklar düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 82. maddesinin kenar başlığında kullanılan “2. Borcunu ödemekten aciz halinde bir tarafın fesih hakkı” şeklindeki ibare, Tasarıda “2. İfa güçsüzlüğü” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 82. maddesi tek fıkradan oluştuğu halde, Tasarıda iki fıkraya bölünerek düzenlenmiştir. Ayrıca, 818 sayılı Borçlar Kanununda “akdi feshedebilir.” şeklindeki ibare, “sözleşmeden dönebilir.” şeklinde ifade edilmiştir. Çünkü, kural olarak; sürekli borç ilişkilerinin ileriye etkili olacak şekilde ortadan kaldırılmasını ifade etmek için “fesih” teriminin kullanılmasına karşılık, ani edimli borç ilişkilerinin geriye etkili olacak şekilde ortadan kaldırılmasını ifade etmek için “dönme” teriminin kullanılması yerinde olur.
Sistematik yapısı ile metninde yapılan düzeltme ve arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Alt Komisyonca, Tasarının 97. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “düşerse, bu taraf” ibaresinde bulunan virgül işareti gereksiz görüldüğünden “bu taraf” ibaresinin sonuna konulmuş ve Komisyonumuzca da madde teselsül nedeniyle 98. madde olarak bu şekliyle kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
98. maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.