TBK 542. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 542. maddesi şu şekildedir:
Komisyon Sözleşmesi – Alım veya satım komisyonculuğu – Komisyoncunun hakları – Malın açık artırmayla satılması
Madde 542 – Komisyoncuya verilen malın satılamaması veya satış emrinden cayılması durumunda vekalet veren, malı geri almakta ya da o malla ilgili başka işlem yapmakta aşırı ölçüde gecikirse komisyoncu, malı bulunduğu yer mahkemesinden karar alarak açık artırmayla sattırabilir. Ancak, mal borsada kayıtlıysa veya piyasa fiyatı varsa ya da yapılacak masrafa oranla değeri azsa, hakim satışın başka bir yolla yapılmasına da karar verebilir.
Malın bulunduğu yerde vekalet veren ya da temsilcisi hazır bulunmazsa, satış kararı vekalet veren dinlenmeksizin de verilebilir.
Malın hızla değer kaybetmesi hali dışında, artırmanın yer ve zamanının mahkemece vekalet verene bildirilmesi zorunludur.
Başlık
TBK’nın 542. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: Özel Borç İlişkileri – ONBİRİNCİ BÖLÜM: Komisyon Sözleşmesi
Madde başlığı şu şekildedir: Komisyon Sözleşmesi – Alım veya satım komisyonculuğu – Komisyoncunun hakları – Malın açık artırmayla satılması
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 542. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 426 ncı maddesini karşılamaktadır.
Tasarının üç fıkradan oluşan 542 nci maddesinde, malın açık artırmayla satılması düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 426 ncı maddesinin kenar başlığında kullanılan “4. Emtianın müzayede ile satılması” şeklindeki ibare, Tasarıda “2. Malın açık artırmayla satılması” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 426 ncı maddesinin birinci fıkrasından farklı olarak Tasarının 542 nci maddesinin birinci fıkrasına, “Ancak, mal borsada kayıtlıysa veya piyasa fiyatı varsa ya da yapılacak masrafa oranla değeri azsa, hakim satışın başka bir yolla yapılmasına da karar verebilir.” cümlesi eklenerek madde, Tasarının 107 nci maddesinin ikinci fıkrası ile uyumlu hale getirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 426 ncı maddesinin son fıkrasında kullanılan “resmen ihbar edilmek lazımdır” şeklindeki ibare, Tasarının alacaklının temerrüdüne ilişkin 107 nci maddesine benzer biçimde, Tasarıda “mahkemece vekalet verene bildirilmesi zorunludur” şekline dönüştürülmüştür.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541 ve 542 nci maddeleri aynen kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
542’nci maddeyi kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.