TBK 487. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 487. maddesi şu şekildedir:
Yayım Sözleşmesi – Tanımı
Madde 487 – Yayım sözleşmesi, bir fikir ve sanat eseri sahibinin veya halefinin, o eseri yayımlanmak üzere yayımcıya bırakmayı, yayımcının da onu çoğaltarak yayımlamayı üstlendiği sözleşmedir.
Başlık
TBK’nın 487. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: Özel Borç İlişkileri – SEKİZİNCİ BÖLÜM: Yayım Sözleşmesi
Madde başlığı şu şekildedir: Yayım Sözleşmesi – Tanımı
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 487. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 372 nci maddesini karşılamaktadır.
Tasarının tek fıkradan oluşan 487 nci maddesinde, yayım sözleşmesi tanımlanmaktadır.
818 sayılı Borçlar Kanununun 372 nci maddesinin kenar başlığında kullanılan “A. Tarifi” şeklindeki ibare, Tasarıda “A. Tanımı” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 372 nci maddesinde kullanılan “edebi ve sınai bir eserin müellifi” şeklindeki ibare, 05/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 2 nci maddesinde olduğu gibi Tasarıda, “bir ilim veya edebiyat eseri sahibinin” şekline dönüştürülmüştür.
818 sayılı Borçlar Kanununun 372 nci maddesinde kullanılan “az çok” ifadesi gereksiz görülerek, Tasarıya alınmamıştır.
Metninde yapılan düzeltme ve arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 487 nci maddesinde yer alan “ilim veya edebiyat” ibaresi 5846 sayılı Kanunla terim birliğinin sağlanması amacıyla “fikir ve sanat” şeklinde değiştirilerek madde kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
487’nci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.