TBK 307. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 307. maddesi şu şekildedir:
Kira Sözleşmesi – Kiraya verenin borçları – Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu – Kiralananın sonradan ayıplı hale gelmesinden sorumluluk – Kira bedelinin indirilmesi
Madde 307 – Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı halinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.
Başlık
TBK’nın 307. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: Özel Borç İlişkileri – DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Kira Sözleşmesi – BİRİNCİ AYIRIM: Genel Hükümler
Madde başlığı şu şekildedir: Kira Sözleşmesi – Kiraya verenin borçları – Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu – Kiralananın sonradan ayıplı hale gelmesinden sorumluluk – Kira bedelinin indirilmesi
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 307. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 249 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile 250 nci maddesinin birinci fıkrasını kısmen karşılamaktadır.
Tasarının tek fıkradan oluşan 306 ncı maddesinde, ayıp sebebiyle kira bedelinin indirilmesi düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 249 uncu maddesinin kenar başlığında kullanılan “1. Kullanılmağa salih bir halde” ve 250 nci maddesinin kenar başlığında kullanılan “2. Bilahare akde muhalif hal hudusu” ibareleri, Tasarının 306 ncı maddesinde “c. Kira bedelinin indirilmesi” şeklinde değiştirilmiştir.
Maddeye göre, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı halinde, kiracı, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.
Maddenin düzenlenmesinde, kaynak İsviçre Borçlar Kanununun 259d maddesi göz önünde tutulmuştur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 303, 304, 305 ve 306 ncı maddeleri teselsül nedeniyle 304, 305, 306 ve 307 nci maddeler olarak aynen kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
307’nci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.