TBK 266. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 266. maddesi şu şekildedir:
Kısmi ödemeli satışlar – Ön ödemeli taksitle satış – Tanımı, şekli ve içeriği – Tarafların hak ve borçları – Alıcının malın devrini isteme hakkı
Madde 266 – Alıcı satış bedelinin tamamını ödedikten sonra, her zaman malın kendisine devredilmesini isteyebilir. Ancak, satıcı malı başkasından sağlayarak devredecek ise alıcı, bunun için kendisine uygun bir süre tanımak zorundadır.
Satıcının malı alıcıya devredebilmesi için, taksitle satışa ilişkin koşullara uyulması gerekir.
Alıcı birden çok şey satın almış veya seçim hakkını saklı tutmuş ise, satılanın kısım kısım devredilmesini, ancak 256 ncı maddede öngörülen asgari peşinatı ödedikten sonra isteyebilir. Satılanın eşya topluluğu oluşturduğu hallerde bu istemde bulunulamaz. Satış bedelinin tamamen ödenmemesi halinde, satıcıdan satılanı kısmen devretmesi, ancak geri kalan kısmın yüzde onunun kendisine güvence olarak bırakılması koşuluyla istenebilir.
Başlık
TBK’nın 266. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: Özel Borç İlişkileri – BİRİNCİ BÖLÜM: Satış Sözleşmesi – DÖRDÜNCÜ AYIRIM: Bazı Satış Türleri
Madde başlığı şu şekildedir: Kısmi ödemeli satışlar – Ön ödemeli taksitle satış – Tanımı, şekli ve içeriği – Tarafların hak ve borçları – Alıcının malın devrini isteme hakkı
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 266. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununda yer verilmeyen, “b. Alıcının malın teslimini isteme hakkı” kenar başlıklı yeni bir maddedir.
Tasarının üç fıkradan oluşan 265 inci maddesinde, alıcının malın devrini isteme hakkı düzenlenmektedir.
Maddenin birinci ve ikinci fıkralarında, ön ödemeli taksitle satışta, alıcının istemesi halinde, satıcının hangi maddi veya şekli koşullar altında, satılanı ona devretmekle yükümlü olduğu belirtilmektedir.
Son fıkrada, ön ödemeli taksitle satış sözleşmesinde alıcının, hangi durumlarda ve hangi koşulun gerçekleşmesiyle satılanın kısım kısım devredilmesini isteyebileceği; hangi durumda bu hakka sahip olmadığı düzenlenmektedir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 264 ve 265 inci maddeleri teselsül nedeniyle 265 ve 266 ncı maddeler olarak kabul edilmiş ve madde metinlerindeki atıflar değiştirilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
266’ncı maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.