TBK 196. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 196. maddesi şu şekildedir:
Borcun Üstlenilmesi – Dış üstlenme sözleşmesi – Öneri ve kabul
Madde 196 – Borçlunun yerine yenisinin geçmesi ve borcundan kurtarılması, borcu üstlenen ile alacaklı arasında yapılacak sözleşmeyle olur.
İç üstlenme sözleşmesinin, üstlenen veya onun izni ile borçlu tarafından alacaklıya bildirilmesi, dış üstlenme sözleşmesinin yapılmasına ilişkin öneri anlamına gelir.
Alacaklının kabulü açık veya örtülü olabilir. Alacaklı, çekince ileri sürmeksizin üstlenenin ifasını kabul eder veya onun borçlu sıfatı ile yaptığı diğer herhangi bir işleme rıza gösterirse, borcun üstlenilmesini kabul etmiş sayılır.
Başlık
TBK’nın 196. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – BEŞİNCİ BÖLÜM: Borç İlişkilerinde Taraf Değişiklikleri – İKİNCİ AYIRIM: Borcun Üstlenilmesi
Madde başlığı şu şekildedir: Borcun Üstlenilmesi – Dış üstlenme sözleşmesi – Öneri ve kabul
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 196. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 174 üncü maddesini karşılamaktadır.
Tasarının üç fıkradan oluşan 195 inci maddesinde, dış üstlenme sözleşmesi düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 174 üncü maddesinin kenar başlığında kullanılan “II. Nakil müteahhidi ile borçlu arasındaki akit / 1. İcap ve kabul” şeklindeki ibare, Tasarıda “B. Dış üstlenme sözleşmesi / I. Öneri ve kabul” şeklinde değiştirilmiştir.
Metninde yapılan arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 193, 194 ve 195 inci maddeleri teselsül nedeniyle 194, 195 ve 196 ncı maddeler olarak aynen kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
196’ncı maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.