Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 144. maddesi şu şekildedir:
Sözleşme Sona Erme Halleri; Takas; Alacaklının rızasıyla takas edilebilir alacaklar:
Madde 144: Aşağıdaki alacaklar takas haklarının doğumundan sonra, ancak alacaklıların rızasıyla takas edilebilir:
1. Tevdi edilmiş eşyanın geri verilmesine veya bedeline ilişkin alacaklar.
2. Haksız olarak alınmış veya aldatma sonucunda alıkonulmuş eşyanın geri verilmesine veya bedeline ilişkin alacaklar.
3. Nafaka ve işçi ücreti gibi, borçlunun ve ailesinin bakımı için zorunlu olup, özel niteliği gereği, doğrudan alacaklıya verilmesi gereken alacaklar.
Başlık
TBK’nın 144. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı – BİRİNCİ AYIRIM: Sona Erme Halleri
Madde başlığı şu şekildedir: Sözleşme Sona Erme Halleri – Takas – Alacaklının rızasıyla takas edilebilir alacaklar
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 144. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 123. maddesini kısmen karşılamaktadır.
Tasarının tek fıkraya bağlı üç bentten oluşan 143. maddesinde, alacaklının rızasıyla takas edilebilir alacaklar düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 123. maddesinin kenar başlığında kullanılan “III. Takası kabil olmayan alacaklar” şeklindeki ibare, Tasarıda “III. Alacaklının rızasıyla takas edilebilir alacaklar” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 123. maddesinin başlangıcında kullanılan “takas ile ıskat edilemez.” şeklindeki olumsuz ifade yerine, Tasarıda “takas edilebilir.” şeklinde ve olumlu ifade kullanılmıştır.
818 sayılı Borçlar Kanununun 123. maddesinin (1) numaralı bendi, Tasarıda iki bent halinde düzenlenmiş; 818 sayılı Borçlar Kanununun kamu hukuku tüzel kişilerinin borçlularının, bu tüzel kişilerden olan alacaklarını, ancak onların rızası ile takas edebileceklerine ilişkin aynı maddenin üçüncü bendi hükmü, yerinde olmadığı düşüncesiyle Tasarı metnine alınmamıştır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 143. maddesinde, redaksiyon yetkisi kapsamında kanun yapım tekniğine uygunluğun sağlanması amacıyla değişiklik yapılmış ve madde teselsül nedeniyle 144. madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
144. maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.